• Fašiangové popoludnie

          • „V Brezovici v ucešením kraju, žijú sebe ľudze jak v jednim raju.“

             

            Ako kedysi v minulosti vyzerali fašiangové zvyky a  tradície? Ako sa ľudia zabávali? Aké mali masky?  Čo vtedy ľudia varili a jedli?  Ako sa zabávali bez televízora a internetu? To nám prezradili naše milé   staré mamy a  členky Klubu dôchodcov z Brezovice  v utorok 21.2.2023- na „ostatňe fašengy“ (posledný utorok pred Popolcovou stredou).

            Porozprávali nám o fašiangoch, zabíjačkách a zábavách. Vypočuli sme  si aj zabudnuté príbehy. Dozvedeli sme sa o zimných posiedkach pri páraní peria, výrobe plátna, tkaní  „pokrovcov“  aj o húskach v kuchyni pod stolom a ich  jesennom vykrmovaní.

            Príjemné posedenie pri čaji nám osladili chutné šišky, ktoré nám prichystali babky. Rozlúčili sme sa s fašiangami ľudovými pesničkami s DFS Briezka,  ktorý hudobne sprevádzal Mgr. Radoslav Duda.

            Chceme sa poďakovať členkám Klubu dôchodcov, že prijali naše pozvanie a podelili sa s nami o svoje spomienky. Veríme, že v našich deťoch ostane túžba pokračovať v týchto tradíciách.

            Spájanie viacerých generácií  a odovzdávanie pekných tradícií je hlavnou myšlienkou nášho projektu v grantovom programe SPPravmeTo 2022.

             

            Mgr. Dana Ceperková, Mgr. Júlia Štefčáková, Mgr. Radoslav Duda

             

          • OBEDY ZADARMO OD 01.05.2023

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

             

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Výška dotácie na stravu je stanovená v zmysle § 4 ods. 6 zákona o dotáciách v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ a odobralo stravu,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v základnej škole na prvom stupni a odobralo stravu,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v základnej škole na druhom stupni a odobralo stravu.

             

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vyučovaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni.
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára – špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie  na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu. O dotáciu môže rodič požiadať elektronicky cez aplikáciu Edupage,  v záložke Úvod – Žiadosti/Vyhlásenia – Pridať žiadosť/vyhlásenie – Žiadosť o dotáciu na stravu – NÁVRATKA alebo na nižšie uvedenom tlačive (žiadosť – návratka), ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: ŠJ pri ZŠ s MŠ Brezovica 60. Návratky v elektronickej alebo tlačenej forme prosíme potvrdiť cez Edupage/doručiť  najneskôr do 6. apríla 2023.

             

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov na základe zápisného lístka stravníka, ktorý si môžete vyzdvihnúť v školskej jedálni pri ZŠ Brezovica.

             

            Upozornenie: V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

            Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t. j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je naviac vo výške životného minima.

             

          • Skrátené vyučovanie dňa 28.3.2023

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Brezovica so súhlasom zriaďovateľa oznamuje, že dňa 28.3.2023 bude skrátené vyučovanie z dôvodu Dňa učiteľov. Posledná hodina (6.hodina)  bude končiť o 11:30.

            ŠKD bude fungovať do 14:00 hod.

            Prevádzka MŠ bude zabezpečená podľa pokynov zástupkyne pre MŠ. 

        • Zápis žiakov do 1.ročníka ZŠ
          • Zápis žiakov do 1.ročníka ZŠ

            • Vážení rodičia, milí budúci prváci!

                Riaditeľstvo ZŠ s MŠ v Brezovici srdečne pozýva  rodičov a žiakov na zápis do 1. ročníka pre šk. rok  2023/2024, ktorý sa uskutoční 4.4.2023 (utorok) od 12.00 hod. do 17.00 hod. a 5.4.2023 (streda) od 13.00 hod. do 16.00 hod. za osobnej prítomnosti detí.

              Ku dňu zápisu je potrebné mať vyplnenú  ELEKTRONICKÚ PRIHLÁŠKU , na ktorú je odkaz v prílohe. V prípade, že rodič nemá možnosť vyplniť elektronickú prihlášku, môže svoje dieťa prihlásiť do školy papierovou formou vypísaním zápisného lístka, ktorý sa nachádza na stránke školy v záložke: Dokumenty – na stiahnutie, alebo z prílohy, prípadne na vrátnici školy a vo výnimočných prípadoch vyplní prihlášku v škole počas zápisu. Počas konania zápisu bude prebiehať prezenčná kontrola dokladov všetkých prihlásených detí podľa usmernenia ministerstva za účasti obidvoch rodičov. V prípade, že sa nemôžu dostaviť obaja rodičia, je možné doniesť vytlačenú prihlášku podpísanú oboma rodičmi, prípadne mať vypísané a podpísané splnomocnenie ( viď príloha), alebo sa dohodnuť so zapisujúcimi o jeho doručení.  Nezabudnite si so sebou priniesť potrebné doklady k zápisu t. j. rodný list dieťaťa, občiansky preukaz zákonných zástupcov, podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom stave dieťaťa a poplatok 20 € zakúpenie školských pomôcok.
            • Na povinnú školskú dochádzku je zákonný zástupca povinný prihlásiť každé dieťa, ktoré v čase nástupu do školy do 31.8.2023 dovŕšilo šiesty rok veku a dosiahlo školskú zrelosť.
            • Od povinnej školskej dochádzky nie je možné oslobodiť žiadne dieťa. V prípade zdravotných komplikácii na základe odporúčania lekára – špecialistu môže zákonný zástupca požiadať o osobitné plnenie povinnej školskej dochádzky.
            • Ak dieťa nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ predškolského zariadenia rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu.
            • Rodičia, ktorí majú záujem o činnosť žiaka v ŠKD (v školskom klube detí), môžu k zápisu doniesť vyplnenú žiadosť, ktorá je v prílohe.
            • Rodičia, ktorí majú záujem o zbernú triedu pred vyučovaním v čase od 6:30 do 7:30 hod. môžu k zápisu doniesť vyplnenú žiadosť, ktorá je v prílohe.
        • 2% z dane pre deti!
          • 2% z dane pre deti!

            • Vážení rodičia a priatelia našej školy!
              Po skončení zdaňovacieho obdobia (r.2022) je tu opäť možnosť uplatniť svoje právo a venovať sumu zodpovedajúcu 2% zaplatenej dane rodičovskému združeniu pri našej škole, čiže Vašim deťom na rozvoj vzdelávania a mimoškolských aktivít a nie do štátneho rozpočtu. Vašu priazeň ste nám mnohí preukázali aj v minulých rokoch, začo Vám ďakujeme.

              Dostáva sa Vám do rúk tlačivo - vyhlásenie, ktoré vyplníte na základe vystaveného potvrdenia od Vášho zamestnávateľa - mzdovej pracovníčky. Vyhlásenie spolu s potvrdením  prosím doručte do 20. apríla na našu školu, ktorá ho odovzdá na daňový úrad, prípadne ich na daňový úrad doručte  Vy do 30.4.2023. Podnikatelia (právnické osoby a SZČO) určia priamo v daňovom priznaní prijímateľa 2% dane (potrebné údaje sú v našom tlačive) do 31.03.2023.

              Vopred Vám ďakujeme, že ste neboli ľahostajní a odovzdaním tohto tlačiva ste bez vlastných prostriedkov podporili výchovu a vzdelávanie svojich detí. Ďakujeme za nich.

          • Talent ŠKD 2023

          • Tanec, spev, recitácia, ľudové rozprávanie, aj hra na hudobnom nástroji...

            Široké spektrum umelecko-zábavných aktivít predviedli žiaci ročníkov 1.-4. zo školských klubov. Celá show sa niesla v duchu prehliadky talentov, nie súťaž.

            Našu ŠKD-čku reprezentovali 4 dievčatá ( Karolínka, Nikolka, Bianka, Tonka) veľmi zaujímavým tancom – tancom nôh.. Tanec veľmi zaujal už aj výborným výberom hudby.

            Každé oddelenie, ktoré súťažilo, odnieslo si pamätný list aj s prekvapením do družiny.

            Už teraz sa tešíme na ďalší ročník „Talent ŠKD“.

            Napísala: vych. R.Ondrišová

          • Deň vody a ponožková výzva

          • 21.3. 2023 si pripomenieme DEŇ VODY!

            Kto z Vás pije doma vodu zo studne, môže si priniesť max.100 ml a s pani učiteľkou Ing.Vavrekovou si urobíte rozbor vašej vody.

            Príďte v modrom oblečení.

             

            Okrem dňa vody si pripomenieme ja svetový  D E Ň DOWNOVHO SYNDRÓMU.

            Nachystajte si tie  "správne" ponožky🧦!

            21. 3. nás všetkých čaká pestrofarebný deň.

            Daj si ponožky 🧦rôznej farby, veľkosti a zvýš povedomie o Downovom syndróme.


             

             

             

          • Riaditeľské voľno na deň 22.3.2023 pre žiakov 5.-8. ročníka

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ Brezovica udeľuje riaditeľské voľno dňa 22.3.2023 (streda)

            pre žiakov 5.- 8.ročníka  dôvodu organizačného zabezpečenia celoplošného testovania žiakov 9. ročníka -Testovanie 9 – 2023.

             

            Žiakom 9. ročníka končí vyučovanie po ukončení testovania.

             

            1. stupeň a ŠKD fungujú v riadnom režime. 

             

            Stravníci - žiaci 5.- 8. ročníka budú vedúcou ŠJ vyhlásení.

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo 2. stupeň
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo 2. stupeň

          • „Láskavé slová môžu byť stručné a ľahko sa vyslovia, no ich ozveny sú nekonečné.“ (Matka Tereza)

            Slovo má obrovskú moc v našom živote. A je na nás naučiť sa vysloviť ich v správnej chvíli a správnym tónom. Dnes sme si vychutnali prednesy našich najlepších majstrov umeleckého slova, našich recitátorov.

            V súťaži Hviezdoslavo Kubín sa tento rok umiestnili:

            2. kategória - poézia 1. miesto - Nina Angelovičová

                                              2. miesto - Alica Čízová, Simona Olšavská

                                              3. miesto - Šimon Ščavnický

            2. kategória - próza 1. miesto - Anna Bujňáková

            3. kategória - poézia 1. miesto - Ema Michaleková

                                              2. miesto - Alžbeta Telepáková

                                              3. miesto - Oliver Lutz

            3. kategória - próza 1. miesto- Barbora Mertová

                                            2. miesto - Laura Mertová

                                            3. miesto - Ella M. Matiová

            Blahoželáme a prajeme veľa šťastia v okresnom kole. Držíme palce!

            Fotogaléria

          • Fašiangový karneval 2. stupeň

          • Dňa 10.2.2023 sa uskutočnil v našej škole fašiangový karneval pre 2. stupeň. Žiaci 9.ročníka sa postarali o  výzdobu a o skvelú zábavu. Dievčatá sa spolu s pani učiteľkou Grapovou a pani učiteľkou Dankou Ceperkovou postarali o občerstvenie, ktoré pripravovali tak isto doma ako aj v škole. Počas karnevalu sme mali úžasnú diskotéku, o ktorú sa postarali chlapci z 9. ročníka,rôzne aktivity ako napríklad predstavovanie masiek a iné rôzne hry ako napríklad twister. Taktiež sme mali hlasovanie za kráľa a kráľovnú karnevalu, kde si žiaci mohli zvoliť svojho favorita a nasledoval ich spoločný tanec. Karneval sme zakončili bohatou tombolou. Pevne veríme, že ste si to užili rovnako ako my. Vanessa Ondrušková 9.roč.

            Fotogaléria

          • Deviataci vo Viedni

          • Milí spolužiaci,učitelia, rodičia! V dňoch od 26.2. do 28.2.2023 sa uskutočnila exkurzia do Viedne. Tejto exkurzie sa zúčastnili žiaci 9.ročníka našej školy a žiaci 9.ročníka zo Šariských Draviec. Náš mini výlet sme začali 26.2.2023 o 5:30 v Lipanoch na vlakovej stanici, kde sme mali všetci zraz. Následne sme nastúpili do nášho prvého vlaku o 6:03 s ktorým sme sa dostali do Kysaku. V Kysaku sme prestúpili na vlak do Bratislavy o 7:22. Do Bratislavy sme prišli tesne pred odchodom vlaku do Viedne ale nakoniec sme všetko stihli. Do Viedne sme prišli okolo 13:44. Následne sme sa išli ubytovať do hotela. V metre sme sa viezli prvý krát ale aj keď to bolo stresujúce dostali sme sa v pohode na hotel. Keď sme sa ubytovali, trošku sme si oddýchli a začala sa cesta za poznávaním Viedne. Prvá zastávka bola v katedrále sv. Štefana, kde sme sa zúčastnili na sv. omši. Po omši sme sa vrátili do hotela, kde sme sa navečerali, poriadne obliekli a vyrazili sme na prechádzku po nočnej Viedni. Ďalší deň, 27.2.2023, po raňajkách sme sa pripravili a vyrazili na potulky Viedňou. Prvá zastávka bola v dome mora (Haus des Meeres), kde sme videli zaujímavé ryby a exotické zvieratá a taktiež kŕmenie žralokov. Následne sme sa išli najesť do centra do McDonaldu. Ďalšou zastávkou bola obhliadka zámku Schönbrunn. Po prehliadke sme išli do mesta, kde sme si dali rozchod. Stretli sme sa okolo 16:00 a náš výlet pokračoval do zábavného parku Prater. Celí zničení po celom dni sme sa vrátili na hotel a mali sme večeru a oddych. Ďalší, posledný deň 28.2.2023 sme o pol 9 opustili hotel, posledný krát sme sa previezli metrom a išli na vlak. Samozrejme nastali komplikácie a prvý vlak sme nestihli, takže sme čakali hodinku na vlak do Bratislavy. Keď sme prišli do Bratislavy museli sme 2 hodiny na stanici na ďalší vlak do Kysaku. Po 2 hodinách čakania a 5 hodinách cesty sme došli do Kysaku kde sme prestúpili na vlak do Lipan. Okolo 19:50 sme už boli v Lipanoch a všetci sme sa rozišli domov. Aj napriek nejakým komplikáciám to s nami pani učiteľky zvládli a my sme došli domov živí a zdraví. Ďakujeme pani učiteľke Schumacher a pani učiteľke Kužmovej, že niečo také pre nás zorganizovali a všetko s nami zvládli. Ďakujeme!

            Vanessa Ondrušková 9.ročník

            Fotogaléria

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo 1. stupeň
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo 1. stupeň

          • Nemám milšej zábavy

            ako idúc túlavý,

            roztržitý, zamyslený,

            pomedzi dve zbožín steny

            za chodníkom:

            stebielkam byť pomocníkom,

            popadaným pod nohy,

            v zdvíhaní sa na kolienka;

            do predošlej polohy

            upravovať riadkom klásky,

            do kytice z riasy, vienka,

            pohládzať im šaré vlásky…

            V druhý marcový deň sme sa spolu so žiakmi stretli na slávnosti literatúry, na školskom kole Hviezdoslavovho Kubína. Súťažilo sa v dvoch kategóriách, poézia a próza. Zúčastnilo sa 14 detí z prvého stupňa. Veľmi nás potešilo, že hoci nesúťažne, ale zarecitovali nám aj prváci. Poctivá príprava našich žiakov sa odzrkadlila na ich skvelých umeleckých výkonoch.

            Porota:  Mgr. Gabriela Hrickaninová, Mgr. Darina Molnárová a Mgr. Erika Šulíková blahoželajú všetkým umiestneným a víťazi, ktorí získali 1. miesto, nás budú reprezentovať na okresnom kole v Sabinove.

            Poézia:

            1. miesto  Barbora Huňadyová  3. A
            2. miesto Júlia Štefčáková         3. B
            3. miesto Samuel Bujňák           4. roč.

            Próza:

            1. miesto Hana Šulíková               4. roč.
            2. miesto Karolína Tomčufčíková  2. B
            3. miesto Dorota Ceperková         3. B

             

             

             

             

        • JARNÉ PRÁZDNINY
          • JARNÉ PRÁZDNINY

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            V dňoch 06.-10.03.2023 budú mať žiaci Prešovského kraja jarné prázdniny. Vyučovanie sa začne v pondelok 13.03.2023. Prajeme vám príjemný oddych.