• Zber pomarančovej kôry

          • Milí žiaci!

            Tento školský rok sme prvý krát zbierali aj  sušenú pomarančovú kôru.

            Zberovú aktivitu ukončíme 26.04.2023.

            Pomarančovú kôru môžete odovzať tr.učiteľom alebo p.uč. Mgr.Grapovej.

            Takto pomáhame získať surovinu, ktorá sa okrem potravinárstva využíva i pri výrobe liekov. 

             

          • Metodické stretnutie vychovávateliek

          • V stredu - 26.04.2023 sa na našej škole konalo "metodické stretnutie vychovávateliek" regiónu Horná Torysa. Zišlo sa nás 17 vychovávateliek z 12 škôl. Milým slovom ich privítala ZRŠ PhDr. Iveta Šuliková. Vychovávateľky si prezreli aj naše dve oddelenia ŠKD (páčili sa im) a po bujnej diskusii si vyrobili 3 origamy- vtáčik, veľryba a kravata. Celé stretnutie viedla vych.Ondrišová. Vychovávateľky odchádzali z našej školy s novými námetmi na svoju činnosť s deťmi, pozitívne naladené, ale hlavne s úsmevom na tvári (čo bolo cieľom tohto stretnutia). Na záver sme si popriali veľa síl, elánu a kopec nápadov pri našej krásnej, ale nie ľahkej, práci s deťmi.

            Napísala vych. Ondrišová

          • V septembri nás bude viac

          • Počas 04.04.2023 – 05.04.2023 prebiehal na našej škole zápis detí do 1. ročníka. Usmievaví šikovníci snaživo plnili zadané úlohy. Za svoju usilovnosť boli predškoláci odmenení pochvalou i darčekom. Všetkým budúcim žiačikom – prváčikom veľa úspechov prajeme a v novom školskom roku sa na nich už tešíme.

          • OBEDY ZADARMO - OZNAM

          • Dôrazne žiadame rodičov, ktorí si uplatnili DOTÁCIU - OBEDY ZADARMO, aby VČAS odhlasovali svoje deti z obedov v prípade, ak dieťa nie je na vyučovaní z akéhokoľvek dôvodu.

            Odhlásiť je potrebné do 14:00 predchádzajúceho pracovného dňa cez aplikáciu EDUPAGE.

            Nárok na obed zadarmo má žiak iba v prípade ak je na vyučovaní a odobratie obedu musí potvrdiť priložením dochádzkového čipu k čítačke v jedálni.

            V prípade, že obed neodhlásite alebo obed dieťa neodoberie prostredníctvom čipu, ste povinný uhradiť plnú výšku stravného.

            Nevyhlásený obed je možné vyzdvihnúť do 13:30, alebo nahlásiť vedúcej odobratie obeda v balenej forme  za poplatok 0,35 eur taktiež do 13:30.

            Prosím sledovať konto EDUPAGE-PLATBY.

             

        • Zápis detí do materskej školy na šk. rok 2023/2024
          • Zápis detí do materskej školy na šk. rok 2023/2024

          •                                                      Termín: od 02.05.2023 do 15.05.2023

                 Dieťa sa do MŠ prijíma na základe písomnej žiadosti zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie. Prílohou žiadosti o prijatie do MŠ je potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní.

            Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa od troch rokov veku, výnimočne možno prijať dieťa od dovŕšenia dvoch rokov veku. Pre dieťa, ktoré dosiahne päť rokov veku do 31.08.2023 (vrátane) je predprimárne vzdelávanie povinné. 

            Podmienky prijímania detí do MŠ:

            1. Prednostne sa prijímajú deti, pre ktoré bude plnenie predprimárneho vzdelávania povinné - PPV            (v zmysle školského zákona § 59).
            2. Deti, ktoré dovŕšili 6 rokov veku, ale nedosiahli školskú spôsobilosť (deti pokračujúce v plnení PPV).
            3. Deti, ktoré do 31.08.2023 nedovŕšia vek 5 rokov a zákonný zástupca bude žiadať v šk. roku 2023/2024 o výnimočné plnenie PPV, pričom predloží so žiadosťou aj písomný súhlas príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlas pediatra s plnením PPV predčasne.
            4. Deti od troch rokov veku postupne od najstaršieho po najmladšieho podľa kapacity.
            5. Deti mladšie ako 3 roky sa príjmu iba v prípade, že bude voľná kapacita MŠ, umožňujú to podmienky MŠ a dieťa bude mať zvládnuté základné hygienické návyky a osvojené sebaobslužné činnosti primerane svojmu veku (napr. vie piť z pohára, jesť lyžicou, nepomočuje sa, vie sa slovne vypýtať na WC, nemá plienky, nepoužíva cumeľ - ani na spanie, vie si vyfúkať hlien z nosa do vreckovky, používa vreckovku, pozná základné časti odevu a čiastočne sa vie obliecť a obuť). Je potrebné konzultovať s vedením MŠ.

             

            Prijímací postup:

            1. ELEKTRONICKY VYPLNIŤ ŽIADOSŤ  ( Elektronická prihláška do MŠ ) na web stránke školy.
            2. Zabezpečiť si potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa.
            3. Ak rodičia nemajú možnosť vyplniť elektronickú žiadosť, môžu svoje dieťa zapísať do MŠ aj papierovou formou žiadosti.
            4. Na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov. V prípade, ak sa zákonní zástupcovia dohodnú, že žiadosť podpisuje len jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, je potrebné túto skutočnosť doložiť spolu so žiadosťou o prijatie dieťaťa do MŠ. Písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti – splnomocnenie bude prílohou k žiadosti.  
            5. Prezenčná kontrola dokladov (podpísanie elektronickej žiadosti, predloženie papierovej formy žiadosti, potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti a splnomocnenia) bude prebiehať na vrátnici školy v dňoch : 12.05.2023 (piatok) od 9.00 h. do 10.00 h. a 15.05.2023 (pondelok) od 13.00 h. do 14.30 h.

                                                      Požadované tlačivá nám prinášajte v týchto stanovených dňoch.

            Riaditeľ ZŠ s MŠ Brezovica vydá rozhodnutie o prijatí/neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do 30.06.2023. 

            Ďalšie informácie:

            • elektronickú žiadosť a ďalšie tlačivá nájdete na stránke školy ako prílohy k oznamu o zápise: www.zssmsbrezovica.edupage.org (vyplnenú elektronickú žiadosť odošlite),
            • tlačivá si môžete vyzdvihnúť aj pri vstupe do budovy ZŠ s MŠ (okienko vrátnice školy),
            • zapísať je potrebné aj deti, ktoré nastúpia do MŠ v priebehu školského roka,
            • v prípade, ak má dieťa špeciálne výchovno – vzdelávacie potreby, zákonný zástupca k žiadosti predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a odporúčanie od všeobecného lekára pre deti a dorast,
            •  z dôvodu ľahšej adaptácie sa budú deti prijímať do MŠ na adaptačný pobyt,
            • o prípadných zmenách ohľadom zápisu Vás budeme informovať.

            Elektronická prihláška do MŠ

             

        • Zápis do tried druhého stupňa
          • Zápis do tried druhého stupňa

          •  

                 Základná škola s materskou školou Brezovica otvára svoje brány pre všetkých, ktorí majú záujem sa u nás vzdelávať. Zápis môžete vykonať vyplnením elektronickej prihlášky, prípadne zápisného lístka, ktorý sa nachádza v dolnej časti tohto oznamu alebo na webovej stránke školy v záložke: Dokumenty – na stiahnutie. Zápisný lístok môžete škole zaslať poštou, prípadne doručiť osobne (odporúčame elektronickú prihlášku). Do poznámky v elektronickej prihláške uveďte ročník, do ktorého dieťa zapisujete.

            Základná škola podľa školského zákona vyžaduje pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky osobné údaje o dieťati, o identifikácii zákonných zástupcov dieťaťa, ich overenie podľa rodného listu a občianskych preukazov a podpisy oboch rodičov, prípadne splnomocnenie. Ak má riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa do 30. júna 2023. V prípade potreby nás kontaktujte telefonicky alebo e-mailom.

            Škola ponúka

            • kvalifikovaných pedagógov, špeciálnych pedagógov, asistentov učiteľa
            • bohaté tradície v oblasti športovej prípravy, dve zrekonštruované telocvične a soc.zariadenia so šatňami
            • triedy s interaktívnymi tabuľami, prípadne s dátaprojektormi
            • odborné učebne s interaktívnymi tabuľami: notebooková učebňa, interaktívna učebňa, uč. biológie a chémie, fyziky, techniky, jazyková učebňa, uč.výtvarnej výchovy,  cvičná kuchynka, knižnica s čitárňou
            • rozšírenie počtu hodín matematiky, slovenského a anglického jazyka
            • široký výber záujmových krúžkov, bohatá mimovyučovacia činnosť a zážitkové vzdelávanie
            • stravovanie v školskej jedálni
            • edukačné centrum s náučným chodníkom v areáli školy
            • elokované pracovisko ZUŠ Lipany s výučbou v hudobnom a výtvarnom odbore

            Na všetkých, ktorí sa rozhodnú prísť medzi nás sa už teraz tešíme a ponúkame kvalitné vzdelávanie a mimoškolskú činnosť.

                   

          • Mini playback show ŠKD

          • stredu 19.04.2023 sa deti z ŠKD zúčastnili prehliadky MINI PLAYBACK SHOW ŠKD, ktorá sa konala v Lipanoch. Bolo to super podujatie, kde deti imitovali spevákov a hudobné skupiny 90-tych rokov. Našu ŠKD reprezentovali dievčatá: Nikolka, Zoe, Sofia, Viktória a Anna Mária. V ich podaní odzneli piesne Kleopatra ( Teď královnou jsem já), Žuvačka za uchom a Ide ťava Saharou. Ich vystúpenie bolo odmenené potleskom. A víťazi boli VŠETCI. Už sa tešíme na ďalší ročník.

            vych.Ondrišová

          • Akordeónová a klavírna súťaž

          • V utorok 4.4.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili Celoškolskej akordeónovej súťaže, ktorú organizovala Základná umelecká škola Lipany.   

            Našu školu reprezentovali žiaci Samuel Bujňák, žiak 4.ročníka a Lukáš Rabatin, žiak  6.A.

             

            Obaja sa umiestnili  v zlatom pásme a za svoj predvedený výkon boli ocenení zlatými medailami.

             

            Lukáš Rabatin sa stal dokonca celkovým víťazom svojej kategórie a domov si odniesol krásny pohár. 

             

            V stredu 19.4.2023 sa naši žiaci zúčastnili Školskej klavírnej súťaže na Základnej umeleckej škole v Lipanoch. 

            Naši školu reprezentovali títo žiaci :

            Sára Ledváková (2.A) - strieborné pásmo 

            Hana Šulíková (4.r.) - bronzové pásmo 

            Lenka Klenotičová (7.B) - bronzové pásmo 

            Sofia Kľocová (5.B) - bronzové pásmo 

            Barbora Mertová (7.A) - bronzové pásmo. 

             

            Všetkým oceneným srdečne gratulujeme a želáme ešte veľa hudobných úspechov. 

             

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

          • Okresné kolá vo futbale v školskom roku 2022/2023

          • V dňoch od 19.04 - 21. 04 2023, sa konali 3 turnaje žiakov vo futbale.

            Futbalový maratón začali dňa 19.04. žiaci 4. ročníka na Mc Donald cup turnaji, za účasti 10 družstiev. Sú to ich prvé stretnutia s družstvami iných škôl a mali pre nich veľký význam pri zdokonaľovaní ich futbalových zručnosti. Darilo sa im striedavo, jedno víťazstvo, jedna remíza a jedna prehra nás posunula do hry o konečné 5. miesto, ktoré sme  nakoniec obhájili.

            Viac sa darilo straším žiakom a žiačkam. Dňa 20.04. naši žiaci bojovali za účasti 5 družstiev v skupine, kde len víťaz mohol hrať o prvenstvo v okrese. Tri víťazstvá a jedna remíza nás suverénne posunuli do hry o okresný titul. Vo finále sme sa stretli so žiakmi zo Šarišských Michalian. Potvrdilo sa, že nami kritizované propozície, ktoré mali svoje medzery, hrali v prospech súpera. Nevadí, bola to dobrá skúsenosť a hrať v podstate proti staršiemu súperovi, bola dobrým tréningom. Konečné 2. miesto je nesporne v tejto futbalovej doline – úspechom.

            Už v predchádzajúcom školskom roku som komentoval, že naše dievčatá hrajú súťaže s chlapcami a nemajú vlastnú. Školské súťaže im to umožnili a boli sme aj na krajskom kole. História sa zopakovala a my sme obhájili titul z minulého školského roku. Finálová skupina, tri víťazstvá a skóre 18:0, hovorí o jasnej dominancii našich dievčat. Víťazstvo a postup na krajské kolo do Prešova je opäť veľkým úspechom našej školy.

            Všetkým žiakom a žiačkam, ktorí sa zúčastnili týchto súťaží, ďakujem za reprezentáciu a prajem im veľa  športových úspechov.

            Mgr. Bortňák J.

             

          • DEŇ VODY

          •     21.3.2023 sa na našej škole uskutočnil DEŇ VODY, ktorý mal formu ROVESNÍCKEHO VYUČOVANIA.

             

            Žiaci 7.A triedy vzdelávali žiakov 5. 6. 7. aj 8. ročníka v tematických okruhoch: Voda a príroda, Koralové útesy,

            Voda a nápoje, Chemický rozbor vody, Spotreba voda.

            Naši žiaci vedia, že:

            • Bez vody niet života. Je hodnotou, ktorá je pre akúkoľvek ľudskú činnosť nenahraditeľná.
            • Zásoby sladkej vody nie sú nevyčerpateľné. Treba ich chrániť, rozumne s nimi nakladať o podľa možnosti rozmnožovať.
            • Znečisťovanie vody je škodlivé pre človeka i ostatné živé tvory, ktoré od nej závisia.
            • Vodné zdroje musia byť sledované o vyhodnocované.
            • Voda je spoločným dedičstvom, ktorého hodnotu musia uznávať všetci.
          • Ponožková výzva

          • Svetový deň Downovho syndrómu sme si pripomenuli  ponožkovou výzvou.

            Výzva bola  určená všetkým, ktorí chceli prejaviť solidaritu a podporiť ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny.

            No zároveň sme rozšíli povedomie o tom, že práve ľudská individualita robí tento svet

            krásnym,

            pestrejším,

            zaujímavejším

            a  inšpirujúcim.

          • „Pripovidki z našeho kraja“

          • Náš región je bohatý na  tajuplné miesta opradené príbehmi  a povesťami.   O mnohých sme dodnes ani netušili...

            A vy ste tušili..

            Kto je Peter Sedlák-  Žipovský?

             Píše knihy alebo maľuje obrazy?

            Koľko je na Šariši zaniknutých obcí? Ako sa volajú?

            Po kom dostala meno obec Blažov?

            Prečo zanikla?

            Kde sa zmierili štyria synovia  grófa Rikolfa?

            Prečo majú Berzeviczyovci v erbe kozorožca?

            Čo má spoločné naša história s Tyrolskom?

            Čo znamenajú slová „koľca“  alebo   „ochendošic še“ ?

             Tušili?

             Ani my nie.

             Všetky tieto zaujímavé veci nám počas besied prezradill autor knihy

            Historické poviedky zo Šariša,

            náš pán dekan - Doc. ThDr. Peter Sedlák, PhD.

            Besedu sme realizovali v mesiaci Marec- mesiac knihy aj v rámci projektu Sppravme to.

            Za množstvo zaujímavostí  ĎAKUJEME

             

          • DIGITÁLNY ŽIAK

          • Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. 

            Cieľom národného projektu je podpora rozvoja digitálnych zručností vo všeobecnosti a to prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia. Prostredníctvom vybavenia cieľových skupín potrebným digitálnym vybavením a softvérom sa aktívne nepriamo podporí využívanie digitálnych technológií aj vo vzdelávacom procese.

            VŠETKY BLIŽŠIE INFORMÁCIE NÁJDETE TU: https://digitalnyziak.sk/

             

            Pre koho je projekt určený?

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023

            Podrobný popis na získanie a uplatnenie príspevku nájdete nižšie. V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár.

            Registrácia je potrebná do 30.6.2023

             

          • Kreácie detského folklóru 2023

          • DFS Briezka sa v nedeľu  26.3.2023 zúčastnil regionálnej prehliadky detských folklórnych súborov. Regionálne kolo postupovej súťaže Eniky beniky 2023 sa konalo v krásnych priestoroch historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

            Na divadelných doskách sa detský folklórny súbor  Briezka predstavil s pásmomĽem tebe pišem, pocešeňe moje!“

            Máme obrovskú radosť, že nás dievčatá mohli reprezentovať už v nových krojoch a krpcoch. Nové kroje  sme získali vďaka projektu v grantovom programe SPPravme To 2022.

            Pozrite sa v galérií, ako nám to pristalo :)

            V silnej konkurencii dvanástich kolektívov sme s našim programom obsadili pekné bronzové pásmo.

            Naša vďaka patrí všetkým zúčastneným chlapcom a dievčatám. Ďakujem všetkým rodičom za pomoc a spoluprácu.

             

            Mgr. Júlia Štefčáková, Mgr. Radoslav Duda

             

             

        • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo
          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

          • Víťazi školského kola súťaže Hviezdoslavov Kubín sa 30. 03.2023 zúčastnili na okresnom
            kole v Sabinove. Všetci víťazi školského kola, ktorí sa na ňom zúčastnili, sa snažili o čo
            najlepší výkon. Podarilo sa!

            Nina Angelovičová z 5.A sa umiestnila v 2. kategórii v prednese poézie na  2. mieste a Barbora Mertová zo 7.A sa  v 3. kategórii v prednese poézie umiestnila na 3. mieste.
            Za reprezentáciu školy patrí veľká vďaka aj dievčatám Barbore Huňadyovej  z 3.A, Hane Šulíkovej  zo 4. ročníka, Anne Bujňákovej z 5.B a Eme Michalekovej zo 7.A.

            Mgr. G. Hrickaninová