• SLADKÁ POMOC 2021 - dvakrát dobrá čokoláda

          • Milí žiaci,

            ešte stále si môžete zakúpiť chutnú slovenskú čokoládku za 0,50€ / ks. 

            Celý výťažok z predaja bude venovaný chudobným deťom v Afrike.

            Ak budete mať chuť, nájdete ich v zborovni na 1. a 2. stupni.

            P. uč. Grapová

        • Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok?

          • Uhádli by ste?

            Veeeeeeeľmi veľa. 

            V našej ZŠ s MŠ Brezovica sa do škatúľ od topánok ukrylo more lásky.

            Vianočnej lásky –

             Lásky, ktorá si všíma opustených a  starších ľudí

            Lásky, ktorá dokáže nezištne a bez odplaty obdarovať neznámeho,

            Lásky, ktorá nemyslí len na seba a dokáže sa niečoho vzdať  pre iných

            Lásky, ktorá rozžiari úsmev na tvári

            Lásky, ktorá zohreje pri srdci

            Lásky, ktorá svojou pozornosťou vyjadrí: Ďakujeme, že ste ..

             

            Naše detičky aj veľké deti spolu so svojimi rodičmi a učiteľkami vyrobili 95 darčekov, ktoré rozniesli starkým a opusteným ľuďom v našej obci. V darčekoch sme ukryli niečo teplé, niečo sladké, niečo pre zábavu a niečo pre potešenie vyrobené zo srdiečka.

            Veríme, že sme tak urobili radosť mnohým, lebo :

            Človek nežije iba z lásky, ktorú prijíma, ale hlavne z tej, ktorú daruje.

             ( Matka Tereza)

        • Prerušenie prezenčného vzdelávania na II.stupni
          • Prerušenie prezenčného vzdelávania na II.stupni

          • Na základe Rozhodnutia ministra školstva č. 2021/21911:2-A1810 z 8. decembra 2021 Vás informujeme, že:

            1. Od pondelka 13.12 do 17.12.2021 bude vyučovanie na 2. stupni prebiehať dištančne podľa upraveného rozvrhu. Upozorňujeme, že plnenie úloh a účasť na online hodinách je povinná. Žiaci sa riadia dodatkom k školskému poriadku počas pandémie. Z obedov budú deti automaticky odhlásené, netreba volať vedúcej jedálne.

            2. Žiaci 1.stupňa sa učia prezenčne podľa aktuálneho rozvrhu hodín, stravovanie prebieha riadne v ŠJ.

            3. Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia v termíne od 20. decembra 2021 do 7. januára 2022.

            V prípade zmien Vás budeme informovať.

        • Distribúcia Ag samotestov - IV.časť
          • Distribúcia Ag samotestov - IV.časť

          •  

            • Oznamujeme rodičom, ktorí v stanovenom termíne (do 26.8.2021) prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými samotestami, že ďalších 5 kusov si môžu vyzdvihnúť v dňoch 7.12.2021(utorok) od 8:00 do 17:00 a 8.12.2021 (streda) od 8:00 do 15:30 na vrátnici školy s dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).

              Samotesty si môžu prevziať aj tí rodičia, ktorí si prevzali testy pri tretej zásielke, alebo sa zapísali do zoznamu záujemcov o samotesty.

              Prevzatie samotestov potvrdí rodič svojim podpisom, ktorým sa zaväzuje, že samotesty budú využité za účelom diagnostiky ochorenia COVID-19 u žiaka. Za použitie samotestov je zodpovedný rodič, jeho povinnosťou je vykonanie samotestu potvrdiť škole – ideálne prostredníctvom edupage /žiadosti,vyhlásenia - domáci AG samotest výsledok/, prípadne emailom, SMS alebo v krajných prípadoch písomným potvrdením. Rodič škole potvrdzuje len vykonanie poskytnutého samotestu, výsledok samotestu škole neodkladne oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny – žiak následne zostáva doma a rodič informuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho ďalej usmerní.

        • Aktualizácia školského semafóru
          • Aktualizácia školského semafóru

          • Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie súvisiacej s ochorením COVID-19 na Slovensku a zmenami opatrení Vás informujeme, že dňa 26. 11. 2021 bol aktualizovaný manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR, ktorým sa riadia školy, školské zariadenia a ich prevádzka. Najdôležitejšie aktuality:

            1. Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.

            2. Vstup zamestnancov na pracovisko zamestnávateľa sa podmieňuje len režime OTP. Osoba v režime OTP je osoba, ktorá je : a) kompletne zaočkovaná, b) po prekonaní ochorenia v období pred nie viac ako 180 dňami, c) schopná preukázať sa negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní (PCR testy, LAMP test, antigénový test, nazálny test).

            3. Z dôvodu nepremiešavania sa tried pokračujú žiaci podľa čiastočne upraveného rozvrhu.

            4. Režim stravovania je upravený podľa ročníkov.

            5. Od zajtra nebude prebiehať prezenčná krúžková činnosť (dištančná môže) a  mimoškolské aktivity.

            6. Zrušila sa výnimka z nosenia rúšok počas vyučovacej hodiny, teda nosenie rúška je opäť povinné aj počas vyučovacej hodiny.

            7. Riaditeľ musí prerušiť prezenčné vyučovanie v triedach, v ktorých sa vyskytol pozitívny prípad aj na základe AG samotestu.

            8. Odporúčame rodičom, ktorí prejavili záujem o AG samotesty, testovať žiakov pravidelne v pondelok a štvrtok ráno pred nástupom do školy a platí povinnosť hlásiť škole použitie samotestu cez Edupage. Pozitívne testovaní kontaktujú svojho všeobecného lekára a prihlásia sa na PCR test cez www.korona.gov.sk.

             

            Pokiaľ rodič pošle do školy žiaka, ktorý má byť v karanténe, dopúšťa sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva podľa § 56 ods. 1 písm. k) zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý rieši regionálny úrad verejného zdravotníctva.

            PROSÍME rodičov na základe odporúčania ministra, aby zvážili nutnosť umiestnenia svojich detí v MŠ a ŠKD z organizačných a bezpečnostných dôvodov !!!

             

            Celé znenie si môžete prečítať TU: Skolsky_semafor_od_29.11..pdf

        • Povinné nosenie rúšok
          • Povinné nosenie rúšok

          • Vážení rodičia, milí učitelia, milí žiaci!

            V nadväznosti na vyhlášku ÚVZ SR č. 262/2021, ktorá vstúpila do platnosti od 25. 11. 2021 oznamujeme rodičom a žiakom, že podľa § 2, ods. 3 písm. a) tejto vyhlášky, sú žiaci POVINNÍ NOSIŤ RÚŠKO v priestoroch celej školy. Prosíme rodičov, aby svojim deťom zabezpečili minimálne 2 ks rúšok.

            Vedenie školy je povinné zabezpečovať prevádzku školy, výchovu a vzdelávanie žiakov v súlade s príslušnými zákonmi, ale aj usmerneniami príslušných orgánov. Škola je povinná tieto rozhodnutia rešpektovať. Tieto opatrenia sú záväzné celoplošne a platia pre každú školu na území SR. Výnimky sú uvedené vo vyhláške. Ďakujeme za pochopenie a spoluprácu.

          • Čítame radi 2020

          • Ešte minulý rok vyhlásilo Ministerstvo školstva výzvu na podporu čítania a rozvoj čitateľskej gramotnosti v základných školách. V rámci rozvojového projektu ČÍTAME RADI  sme získali dotáciu 800 € na nákup nových kníh.

            Aj keď je pravdou, že kniha nemá vek, predsa len Čenkovej deti už našim deťom nič nehovoria. Preto nás veľmi potešilo, že sme sa zaradili medzi úspešné školy v tomto projekte. Veľkým plusom bol aj fakt, že sa pravidelne zapájame do celoslovenských, ale aj medzinárodných literárnych projektov (Knižná šifra, Moja rozprávka/Moje pohádka, Záložka do knihy spája školy).

                     Vďaka získaným finančným prostriedkom sme osviežili knižnicu o krásne aktuálne knižky s bohatými ilustráciami, interaktívne čítanie, knihy prepojené s modernými aplikáciami. Mohli sme tak spestriť naše vyučovanie, ale aj vytvoriť knižné kútiky v triedach, kde majú deti peknú knižku ,,poruke“ a môžu si ju hocikedy cez prestávku prelistovať.

                     Už počas dištančného vzdelávania sme na online hodinách pracovali s mnohými novými titulmi, ktoré deti zaujali.

            Mgr. Dana Ceperková

        • Obnovenie stravovania
          • Obnovenie stravovania

          • Oznamujeme  stravníkom školskej jedálne, že od zajtra - pondelka 29.11.2021 bude obnovené stravovanie v školskej jedálni pre všetkých prihlásených žiakov základnej školy.

            Prosíme rodičov tých žiakov, ktorí sú na PN, prípadne v karanténe, aby odhlásili svoje deti z obeda u vedúcej jedálne na tel.č.: 0908 306 012.

          • Bubnovačka - Aby bolo deti lepšie počuť!

          • V piatok (19. 11. Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí) sa naša škola opakovane zapojila do celoslovenského projektu Bubnovačka - Aby bolo deti lepšie počuť! A počuť ju veru bolo poriadne! Odozva v triedach bola naozaj skvelá. Ako to vyzeralo napr. v našej skôlke, môžete vidieť na priložených fotografiách. V poobedných hodinách mala akcia odozvu ešte v ŠKD, kde sa deti dozvedeli mnoho o šikane a o tom, ako postupovať, keď sú jej obeťou alebo svedkom.

            Účelom akcie je dať do povedomia problematiku násilia páchaného na deťoch. Skúsme sa teda všetci aspoň na malú chvíľu zamyslieť o pointe celého bubovania, ktoré na niekoľko minút rozozvučalo aj našu školu. Skúsme sa zamyslieť a aj medzi sebou viac diskutovať o zmysle toho, prečo má byť deti, ktoré zažívajú násilie počuť. Skúsme sa zamyslieť aj nad svojim vlastným konaním a nad tým, či ním niekomu ďalšiemu neubližujeme.

            Tak ako všetko ostatné, aj násilie má veľa tvári. Ako prvé nám na um isto príde to fyzické - facky, bitky, strkanie... Násilie však má aj menej nápadné formy, ktoré sú ale rovnako nebezpečné a neprípustné a je nutné im dať jasnú stopku!! Aj nadávanie, ponižovanie, zastrašovanie alebo vysmievanie sa je formou násilia a deťom, ktoré to všetko zažívajú, sa o probléme hovorí len veľmi ťažko. Preto je tak dôležité, aby bolo tieto deti lepšie počuť.

            Ak sa niečo podobné deje v našom okolí, rozhodne by sme nemali mlčať. Nezostávajme slepí voči nešťastiu druhých a ozvime sa. Milí žiaci, nebuďte ticho a zdôverte sa niekomu dospelému, určite vás neodmietne žiadnen váš učiteľ či iný zamestnanec školy. Majme na pamäti, že násilie páchané doma alebo v škole (šikana) je trestný čin a je potrebné ho neprehliadať!

            Na záver sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa aktívne alebo pasívne zúčastnili na piatkovej Bubnovačke.

            Mgr. Soňa Baňasová, školská psychologička

        • Obmedzenie stravovania v ŠJ
          • Obmedzenie stravovania v ŠJ

          • Z dôvodu pozitivity a karantény zamestnancov v ŠJ sa od zajtra 18.11.2021 do 26.11.2021 bude podávať strava iba pre žiakov MŠ, žiakov 1. až 4. ročníka a zamestnancov. Žiaci druhého stupňa stravu mať nebudú. Preplatky budú presunuté do ďalšieho mesiaca.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Pasovanie prvákov 1.B

          •  

               Stať sa prvákom je veľká vec. Treba si zvyknúť nielen na svojich nových spolužiakov a učiteľov, ale aj na nové povinností a pravidlá.

               Dňa 16. 11. 2021 sa pod vedením svojej triednej učiteľky a dvoch žiačok tejto školy uskutočnilo Pasovanie prvákov v 1.B triede. Pre žiakov sme si pripravili 8 úloh. Zaspievali si pieseň Zlatá brána, kde boli zmenené niektoré slová, ďalej žiaci museli využiť svoje poznatky, ktoré nadobudli počas dvoch mesiacov a priradzovali správne slabiky k obrázkom, skladali slová do viet, porovnávali čísla, skladali obrázky z geometrických útvarov, ale aj puzzle podľa čísiel od 1 do 10 a vyšli im rozprávky O troch prasiatkach a Ako dedko ťahal repu. Pomocníčky žiakom zadávali otázky a žiaci museli na nich správne odpovedať a zase využili svoje poznatky z matematiky: Kto stál za dedkom, kto bol pred psíkom, kto bol prvý, posledný... Ukázali svoje zručnosti pri ukladaní svojho športového úboru a pri rýchlom obúvaní prezuviek.

               Po skončení zadaných úloh zložili svoj „ Sľub prváka“. A po jednom boli pasovaní do „cechu školského“ ZŠ s MŠ Brezovica. Za odmenu dostali diplomy, domčeky so sladkou odmenou, balóny a nožnice. Všetko sme ukončili zvolaním 3x SLÁVA.

            Naši milí prváci, želám Vám, aby ste sa v škole cítili dobre, aby ste  okrem  vedomostí  zažili i kopec  radosti, ale i spokojnosti z dobrej práce.

            Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli.

            Mgr. Darina Molnárová

            Fotogaléria

        • Distribúcia Ag samotestov - III.časť
          • Distribúcia Ag samotestov - III.časť

          • Oznamujeme rodičom, ktorí v stanovenom termíne (do 26.8.2021) prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými samotestami, že ďalších 5 kusov si môžu vyzdvihnúť v dňoch 8.11.2021(pondelok) od 8:00 do 15:30 a 9.11.2021 (utorok) od 8:00 do 17:00 na vrátnici školy s dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).

             Nakoľko sa nám podarilo doobjednať ešte niekoľko kusov sád naviac, môžu si ich rodičia vyzdvihnúť do minutia zásob, aj keď si ich neobjednali do termínu 26.8.2021.

            Prevzatie samotestov potvrdí rodič svojim podpisom, ktorým sa zaväzuje, že samotesty budú využité za účelom diagnostiky ochorenia COVID-19 u žiaka. Za použitie samotestov je zodpovedný rodič, jeho povinnosťou je vykonanie samotestu potvrdiť škole – ideálne prostredníctvom edupage /žiadosti,vyhlásenia - domáci AG samotest výsledok/, prípadne emailom, SMS alebo v krajných prípadoch písomným potvrdením. Rodič škole potvrdzuje len vykonanie poskytnutého samotestu, výsledok samotestu škole neodkladne oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny – žiak následne zostáva doma a rodič informuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho ďalej usmerní.

          • Deň zdravého úsmevu

          • V rámci Dňa zdravého úsmevu k nám do 1. B dňa 21.10.2021 zavítala pani doktorka MUDr. Marta Vaľková. Deti ju očakávali s nadšením, ale aj s menším napätím. Pekne sa nám predstavila, prihovorila sa k deťom a porozprávala nám, ako sa máme správne starať o naše zúbky. Priniesla si so sebou malú plyšovú pomocníčku myšku Hryzku a samozrejme aj zdravé jabĺčko. Poradila nám, akú zubnú kefku a zubnú pastu si máme vybrať a koľko zubnej pasty máme používať. Stačí si jej dať toľko ako malého hrášku a nezabúdať na jazyk. Všetko nám názorne ukázala na modely zubov a našej plyšovej myške. Niektoré deti sa prestali báť a s nadšením si vyskúšali čistenie svojich zúbkov a zúbkov myšky Hryzky. Spoločne sme si zaspievali pieseň od Mira Jaroša  Veselé zúbky, pozreli krátku rozprávku o čistení zúbkov a na záver sme si urobili spoločné fotky s pani doktorkou MUDr. Vaľkovou. Prežili sme spolu krásnu hodinu, dozvedeli sme sa rôzne zaujímavé veci a poďakovali sme sa jej veľkým potleskom. Pani zubárka sa už teší aj na návštevu k žiakom 1. A triedy.

            Triedna učiteľka 1. B Mgr. Darina Molnárová

            Pani zubárka navštívila už aj 1.A :-)

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Tento rok olympiáda prebiehala netradične.

             Prvú časť - písomný test- absolvovali  žiaci  8. a 9. ročníka dištančnou formou cez EduPage. Tu si mohli overiť svoje vedomosti z jazyka aj literatúry.

            Až po ich návrate do školy sme zorganizovali druhú aj tretiu časť, v ktorej sa popasovali s náročnou slohovou a ešte náročnejšou rečníckou časťou.  Nebolo to jednoduché, ale opäť nás presvedčili, že sú šikovní v tvorbe textov a dokážu  krásne  predniesť vlastný text ako  naozajstní rečníci.

            Na okresnom kole bude našu školu reprezentovať  Klára Pružinská, žiačka 8. ročníka.

            Prajeme veľa šťastia !

             

          • Deň jablka v 2.A

          • Vedeli ste o tom, že existuje Deň jabĺk? Je to 21. október. Jabĺčka si takýto deň určite zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia.

            Aj žiaci 2.A si tento deň uctili jablká rôznymi aktivitami,  ktoré úzko súviseli s našim chutným ovocím – s jablkom. V tento deň nás čakal kopec zábavy, poučenia, ochutnávka jabĺk a mnoho ďalších aktivít spojených aj s matematikou, slovenským jazykom, či čítaním s porozumením.

            Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo.

            Mgr. Eva Sobotová

            Fotogaléria

          • Červeno-zelený Deň jablka

          • V piatok, 22. októbra, pri príležitosti Dňa pôvodných jabĺk sa milí žiaci a učitelia oblečme tématicky do červeného alebo zeleného. Zapojte sa do súťaže o naj jablko a do výstavky jesenných plodov. Tešíme sa na Vašu aktívnu účasť.

          • Jesenné tvorenie prvákov a predškolákov

          • Každý školský rok pre predškolákov  a žiakov prvého ročníka pripravujeme spoločné aktivity. Ani tento školský rok 2021 /2022 nie je výnimkou. Keďže sa nemôžme stretávať, tak sme si pripravili spoločnú jesennú výstavku prác. Prváci  si dali záležať na výrobe krásnych farebných šarkanov a predškoláci si pripravili nádherné jesenné stromy a listy. Všetko si môžete pozrieť na chodbe prvého stupňa. My sa už tešíme na ďalšie spoločné aktivity. Ďakujeme p. učiteľkám z materskej škôlky A. Stolárikovej a S. Hrabčákovej za spoluprácu.

             

            D. Molnárová, J. Štefčáková

            Fotogaléria

        • Iniciatíva Milión detí sa modlí ruženec
          • Iniciatíva Milión detí sa modlí ruženec

          • Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi 18. októbra opäť pozýva farnosti, materské školy, školy aj rodiny, aby sa zapojili do modlitbovej iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec. Jej cieľom je modliť sa za mier a jednotu vo svete a povzbudiť deti, aby v ťažkých časoch dôverovali Bohu a našli v ňom oporu a stálosť.

            Aj my sa radi zajtra zapojíme do tejto výzvy.

            Na 2. vyučovacej hodine sa spoločne cez školský rozhlas pomodlíme radostný ruženec. Ak máte záujem aktívne sa zapojiť do modlitby, tak SI PRINESTE SV. RUŽENEC. Ak sa nájde dobrovoľník, tak si môžete do triedy priniesť aj sošku Panny Márie a sviečku.

            Okrem daného úmyslu "Za jednotu a mier" si každý môže zvoliť svoj vlastný úmysel modlitby sv. ruženca.

            Kto bude mať záujem, tak pri vrátnici si budete môcť zobrať výtlačok Modlitby k sv. Jozefovi a modlitby Zasvätenie sa Panne Márii.

            Fotogaléria

             

        • Informácie o karanténe
          • Informácie o karanténe

          • Na základe rozhovoru s RÚVZ v Prešove sú žiaci s pozitívnym výsledkom samotestu povinní absolvovať Ag test aj v MOM a informovať o pozitívnom výsledku svojho lekára. Povinnosť nahlásiť karanténu svojmu detskému lekárovi majú všetci žiaci, ktorí sú v karanténe z dôvodu úzkeho kontaktu s pozitívnym.

            Všetko o karanténe sa dozviete na https://korona.gov.sk/co-mam-robit-ak-som-bol-v-uzkom-kontakte-s-covid/. alebo viď. príloha.

        • Distribúcia Ag testov - II.časť
          • Distribúcia Ag testov - II.časť

          • Oznamujeme rodičom, ktorí v stanovenom termíne (do 26.8.2021) prejavili záujem o domáce testovanie antigénovými testami a prevzali si prvú zásielku, že ďalších 5 kusov si môžu vyzdvihnúť v dňoch 5.10. (utorok) a 6.10.2021 (streda) od 8:00 do 17:00 na vrátnici školy s dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúško, dezinfekcia, odstup).

            Prevzatie samotestov potvrdí rodič svojim podpisom, ktorým sa zaväzuje, že samotesty budú využité za účelom diagnostiky ochorenia COVID-19 u žiaka.

            Za použitie samotestov je zodpovedný rodič, jeho povinnosťou je vykonanie samotestu potvrdíť škole – ideálne prostredníctvom edupage /žiadosti,vyhlásenia - domáci AG samotest výsledok/, prípadne emailom, SMS alebo v krajných prípadoch písomným potvrdením. Rodič škole potvrdzuje len vykonanie poskytnutého samotestu, výsledok samotestu škole neodkladne oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny – žiak následne zostáva doma a rodič informuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho ďalej usmerní.