• Usmernenie k hodnoteniu žiakov
          • Usmernenie k hodnoteniu žiakov

          •      Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Brezovica v súlade s Usmernením MŠVVaŠ SR k priebežnému a celkovému hodnoteniu žiakov ZŠ v školskom roku 2020/2021 počas mimoriadnej situácie a núdzového stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19 po prerokovaní v pedagogickej rade dňa 27.05.2021 oznamujeme spôsob hodnotenia:

            V druhom polroku školského roka 2020/2021 sa nebudú hodnotiť tieto predmety:

            - na 1. stupni ZŠ – informatika, náboženská výchova, pracovné vyučovanie, hudobná výchova, výtvarná výchova, telesná a športová výchova

            - na 2. stupni  - informatika, občianska náuka, náboženská výchova, technika, svet práce, hudobná výchova, výtvarná výchova, telesná a športová výchova. 

            Na vysvedčení a v katalógovom liste sa uvádza namiesto klasifikačného stupňa slovo absolvoval/neabsolvoval.

             

            V prvom ročníku ZŠ sa hodnotenie realizuje slovným hodnotením.

            V druhom až štvrtom ročníku sa hodnotí klasifikáciou ( známkou).

            V ročníkoch 5. až 9. sa hodnotí kombináciou klasifikácie a slovného hodnotenia.

             

            Ak žiak zo závažných objektívnych príčin nemá dostatok podkladov k hodnoteniu, bude hodnotený v náhradnom termíne do 31.8.2021. Opravnú skúšku môže žiak vykonať, ak je jeho prospech nedostatočný najviac z dvoch povinných vyučovacích predmetoch.

        • Prihláška na druhý stupeň ZŠ
          • Prihláška na druhý stupeň ZŠ

          •  

                 Základná škola s materskou školou Brezovica otvára svoje brány pre všetkých, ktorí majú záujem sa u nás vzdelávať. Zápis môžete vykonať vyplnením elektronickej prihlášky, prípadne zápisného lístka, ktorý sa nachádza v dolnej časti tohto oznamu alebo na webovej stránke školy v záložke: Dokumenty – na stiahnutie. Zápisný lístok môžete škole zaslať poštou, prípadne doručiť osobne (odporúčame elektronickú prihlášku). Do poznámky v elektronickej prihláške uveďte ročník, do ktorého dieťa zapisujete.

            Základná škola podľa školského zákona vyžaduje pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky osobné údaje o dieťati a o identifikácii zákonných zástupcov dieťaťa a ich overenie. Ak má riaditeľ školy k dispozícii všetky požadované dokumenty, rozhodne o prijatí dieťaťa do 30. júna 2021. V prípade potreby nás kontaktujte telefonicky alebo e-mailom.

            Na všetkých, ktorí sa rozhodnú prísť medzi nás sa už teraz tešíme a ponúkame kvalitné vzdelávanie a mimoškolskú činnosť.

        • Deň detí na prvom stupni
          • Deň detí na prvom stupni

          •     Medzinárodný deň detí (skratka MDD) je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Medzinárodný deň detí sa zvyčajne (ale nie všade) oslavuje každoročne 1. júna. Na Slovensku sa slávi od roku 1952. Deti v tento deň dostávajú sladkosti, dospelí im vymýšľajú rôzny program a snažia sa im spríjemniť deň, ktorý je venovaný iba im. Ináč tomu nebolo ani u nás. Prežili sme krásne slnečné predpoludnie, plné hier a zábavy. Nechýbala ani sladká odmena, ktorú si zaslúžilo každé dieťa.

            Fotogaléria

                

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo 2. stupeň
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo 2. stupeň

          • Láska ku knihám, k poézii a k prednesu  trvá aj napriek obmedzeniam   :-)

            Slovo môže byť pohladením, povzbudením, potechou, výčitkou, ale i mocnou zbraňou a je majstrovstvo použiť ho  správne v konkrétnej situácii...

                     Tento štvrtok sa stretli najlepší recitátori druhého stupňa a podelili sa o svoje majstrovstvo slova v 2. a 3. kategórii poézie a prózy.   Ich krásne prednesy nás pohladili na duši a inšpirovali mladších recitátorov.

             

             2. kategória :

            Poézia- 1. miesto- Karolína Vysočanová

                         2. miesto – Ella Mária Matiová,  Ema Michaleková

            Próza- 1. miesto – Barbora Kallová

                       2. miesto – Barbora Mertová

                       3. miesto- Laura Mertová

            3. kategória :

            Poézia – 1. miesto – Jozef Revický

            Próza – 1. miesto – Klára Pružinská

                          2. miesto – Alexandra Vaľková

             

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa šťastia v okresnom kole :-)

            Mgr. Dana Ceperková

        • Prevádzka školy od 3. mája 2021
          • Prevádzka školy od 3. mája 2021

          •      Na základe aktuálneho rozhodnutia vlády SR v uznesení č. 215/2021 z 26. apríla 2021 je od 29. apríla 2021 zrušená podmienka preukazovania sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19 pre žiakov 2. stupňa základných škôl a jedného zákonného zástupcu žiaka žijúceho v spoločnej domácnosti pri navštevovaní prezenčnej formy vzdelávania sa v školách. Táto výnimka platí aj pre zamestnancov školy.

            Nosenie rúšok je povinné pre všetkých žiakov ZŠ na základe vyhlášky ÚVZ č. 175/2021.

            Zákonní zástupcovia podávajú iba vyhlásenie o bezinfekčnosti (ak použijete staré tlačivo, tak bez udania dátumu testovania). Odporúčame podať vyhlásenie elektronicky cez rodičovské konto Edupage ( návod v prílohe ).

            V súvislosti s testovaním žiakov na školách sa momentálne na MŠVVaŠ SR pracuje na novej stratégii intervenčného testovania. Po novom sa bude testovať len tam, kde vznikne podozrenie alebo potvrdenie nákazy, alebo kde školy požiadajú ministerstvo školstva o pomoc pri testovaní. O podrobnostiach Vás budeme v prípade potreby včas informovať.

        • Zápis žiakov do MŠ
          • Zápis žiakov do MŠ

          •      Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Brezovica, Brezovica 60, 08274 v súlade s § 3 vyhlášky MŠVVaŠ SR č.306/2008 Z. z. o materskej škole v znení vyhlášky č.308/2009 Z. z. oznamuje, že

            žiadosti zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2021/2022 sa budú prijímať

            od 3.5.2021 do 14.5.2021

            1. elektronicky – vyplnením elektronickej žiadosti na webovej stránke školy, viď. odkaz
            2. osobne – písomná forma žiadosti, ktorú si stiahnete z prílohy, prípadne vyzdvihnete na vrátnici školy.

             

            Zákonný zástupca dieťaťa spolu so žiadosťou do materskej školy predkladá aj potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní (klik na odkaz v prílohe alebo si tlačivo vyzdvihnete osobne na vrátnici školy).

            Papierovú formu žiadosti a potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa doručíte osobne zástupkyni pre MŠ v stanovenom termíne v dňoch 12.5.2021 alebo 13.5.2021 v čase od 12.30 hod. do 14:30 hod. (vrátnica školy). Vstup do školy bude možný len dodržiavaním aktuálnych epidemiologických opatrení s vypísaním vyhlásenia o bezinfekčnosti a negatívnym testom, prípadne s výnimkou o prekonaní ochorenia Covid 19.

            Prednostne sa prijímajú deti:

            • pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, teda deti, ktoré do 31.8.2021 (vrátane) dosiahnu 5 rokov veku,
            • deti od troch rokov veku,
            • deti mladšie ako 3 roky sa prijímajú výnimočne, ak to umožňuje kapacita a podmienky MŠ.

            Zapísať je potrebné aj deti, ktoré nastúpia do MŠ v priebehu školského roka.

            V prípade, ak má dieťa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, zákonný zástupca k žiadosti predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            O prípadných zmenách ohľadom zápisu Vás budeme informovať priebežne.

            Riaditeľ ZŠ s MŠ Brezovica vydá rozhodnutie o prijatí – neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do 15. 6.2021.

          • Úspechy v matematických súťažiach

          • Napriek pandemickej situácii a dlhodobému dištančnému vzdelávaniu sa aj tento školský rok naši žiaci zúčastnili viacerých matematických súťaží. A dosiahli aj krásne reprezentatívne výsledky. Okresného kola matematickej olympiády sa dištančnou formou zúčastnili 3 žiačky 2. stupňa, pričom Klárka Pružinská zo 7.R sa umiestnila na peknom 4. mieste.

            V okresnom kole Pytagoriády súťažilo 12 našich žiakov v kategórii P3 až P8. Žiaci 3. a 4. ročníka riešili úlohy online formou v škole a ostatní žiaci dištančne. Výsledky nás veľmi potešili. Dávid Ceperko v kategórii P8 sa umiestnil na 1. mieste, Barborka Mertová v kategórii P5 získala 2. miestoKlárka Pružinská v kategórii P7 pekné 5. miesto. Ani ostatní žiaci sa nemusia hanbiť za svoje výsledky a verím, že sú motivovaní zúčastniť sa súťaže aj budúci rok.

            Tento rok sa 15 našich žiakov 2. stupňa z rôznych ročníkov zúčastnilo školského kola IQ olympiády, ktorú na Slovensku riešilo približne 8 200 žiakov a výsledky všetkých zúčastnených boli zhodnotené v jednom spoločnom rebríčku. Aj tu máme krásne výsledky, 9 žiakov sa umiestnilo v 1. polovici tabuľky, pričom najlepšie umiestnenie dosiahli Kristián Filip zo 7.R (318. miesto z 8200) a Dávid Ceperko z 8.A (465. miesto).

            Ôsmi žiaci z 5.-7. ročníka riešili úlohy celoročnej korešpondenčnej súťaže MAKS, v ktorej takisto očakávame pekné umiestnenia.

            Všetkým aktívnym žiakov ďakujeme, že sa venovali aj mimoškolskej činnosti a takýmto spôsobom reprezentovali našu školu. Blahoželáme im k umiestneniam a veríme, že sa zúčastnia týchto súťaží aj budúci školský rok.

            Mgr. Grapová, Mgr. Štefčáková

             

          • Strom čítania

          • Počas marca a apríla sa príroda prebúdza. Aj v našej triede 4.B v priebehu spomínaných mesiacov postupne rozkvitol jeden strom – STROM ČÍTANIA. Vďačí za to žiakom – čitateľom, ktorí na jeho konáre pripínali nové listy. Na každý z nich napísali názov prečítaného titulu. Deti čítali a listy sa zelenali. Zdrojom pútavých príbehov boli krásne rozprávkové i dobrodružné knihy, bájky, povesti. Navzájom sme sa mohli inšpirovať, obohacovať, zoznamovať sa so zaujímavými postavami a ich osudmi. Rôznymi aktivitami, reprodukciou, ilustrovaním sme takto spestrili vyučovanie.

            Žiaci k svojmu čítaniu pripojili básničku:

            V našej triede pribudol

            rozkvitnutý strom.

            Vieme aké bohatstvo

            prečítaných kníh

            ukrýva sa v ňom.

             

            Mgr. Martina Gajdošová

             

            Fotogaléria

          • Knižná šifra 2021

          • Aj tento rok sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej

            KNIŽNEJ ŠIFRY 2021.

            Knižnú šifru v tomto roku riešilo 2000 slovenských detí. Niektorým  šikovným čitateľom a lúštiteľom  sa podarilo prelúskať všetkými úlohami a zaradiť sa tak medzi päťdesiatku machrov, ktorí došli úspešne až do poslednej úlohy. Vypočuli si odkaz autorov Knižnej šifry a zaradili sa tak do žrebovania o krásne ceny.

             

            Za super zábavu a krásne vecné ceny ( audioknihu a poukaz do kníhkupectva Martinus) ďakujeme.

            Toto sú naši ocenení žiaci :-)

            Mgr. Dana Ceperková

        • Obnovenie prezenčného vyučovania pre žiakov 5. až 7.ročníka od 26.4.2021
          • Obnovenie prezenčného vyučovania pre žiakov 5. až 7.ročníka od 26.4.2021

          • Na základe rozhodnutia Ministerstva školstva SR (viď. príloha) a ostatných záväzných právnych predpisov sa s účinnosťou od 26. apríla 2021 obnovujeme prezenčné vyučovanie (podľa  Covid školského semaforu) pre žiakov 5.-7.roč a pokračuje pre žiakov 8. a 9.ročníka ( pre MŠ a 1.-4.roč. sa nič nemení) za týchto podmienok:

            1. Vstup do školy na vyučovanie bude možný len s negatívnym PCR alebo antigénovým testom s platnosťou 7 dní aspoň od jedného zákonného zástupcu žiaka, ktorý s ním žije v spoločnej domácnosti a taktiež aj testom žiaka. ( Žiaci ročníkov 1. až 4. sa netestujú, aj keď dosiahli vek 10 rokov ).

            2. Podmienkou vstupu je aj podpísané a vyplnené vyhlásenie o bezinfekčnosti s prílohou kópie negatívneho testu rodiča a žiaka k nahliadnutiu, prípadne s kópiou dokladu o výnimke ( uvedené vo vyhlásení, napr, ak rodič alebo žiak prekonali Covid 19). Rodičia môžu využiť aj elektronické podanie vyhlásenia cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia (môžu použiť všetci rodičia ), ideálne cez mobilnú aplikáciu s prílohou fotografií testov, ktorá bude po nahliadnutí vymazaná. Aj keď vyhlásenie zverejnené MŠVVaŠ SR požaduje priložiť kópiu testu k vyhláseniu, načo dávate súhlas svojim podpisom, postačuje nám výsledok testu k nahliadnutiu.

            3. Pri nástupe do školy žiaci absolvujú ranný filter, musia sa preukázať  vyhlásením o bezinfekčnosti a kópiami testov, inak im vstup do tried nebude umožnený.

            4. Používanie ochranných prostriedkov podľa vyhláška ÚVZ:

            Deti v materskej škole do 6 rokov veku nie sú povinné používať rúško alebo respirátor. Používanie takýchto ochranných pomôcok však odporúčame.

            Žiaci v základných školách – I. stupeň a II.stupeň: povinné ochranné rúško

            5. Obnovenie prezenčného vzdelávania pre žiakov 5. až 7 ročníka bude začínať adaptačným obdobím v    trvaní 2 týždňov bez skúšania, hodnotiť sa bude iba slovne, nebudú sa písať písomky ani testy, čím chceme podporiť postupný návrat do obvyklého režimu. Do programu budú zaradené aktivity na podporu socializácie, rozvoja komunikácie, pozitívnej klímy a posilňovaniu  vzťahov, minimalizáciu stresových sitácií, obnoveniu pracovných a študijných návykov, postupnej záťaže, konzultácie s triednym učiteľom a školským psychológom.

            6. Zákonný zástupca neodkladne informuje triedneho učiteľa, prípadne riaditeľa školy /tel. číslo: 0917 493483/ o tom, ak je u dieťaťa podozrenie, nariadená karanténa, alebo potvrdené ochorenie na COVID-19.

             

            Testovanie v obci Brezovica bude prebiehať v nedeľu 25.4.2021 od 13.00 do 19.30 hod.

            Kloktacie testy prihlásených žiakov sa uskutočnia podľa zverejnených pokynov 23.4.2021. Ak by ste mali záujem o kloktacie testy na budúci týždeň v piatok 30.4. 2021 (pokiaľ sa nezmenia pravidlá vstupu do školy), môžete sa prihlásiť u svojich triednych učiteľov do pondelka 26.4.2021 ( môžu žiaci od 1. po 9. ročník).

             

            Žiaci 7. až 9. ročníka sú na obedy prihlásení automaticky. Ak žiak do školy nenastúpi, musí sa u vedúcej ŠJ odhlásiť telefonicky alebo SMS správou s udaním mena, priezviska a triedy stravníka do 23.04.2021 do 13.00 hod. na tel. čísle 0908 306012. U ostatných žiakoch platí taktiež povinnosť odhlásiť sa zo stravovania bežným spôsobom počas neprítomnosti v škole, inak ho budú musieť uhradiť.

             

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka alebo žiak neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa  dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

              1. Ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka alebo žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadom vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh, ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVaR SR s hlásením o jej zanedbávaní.
              2. Ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka.
              3. Zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR.“

            Tešíme sa na stretnutie opäť v škole a buďme zdraví!

        • Obnovenie prezenčného vyučovania                                              pre žiakov 8. a 9.ročníka od 19.4.2021
          • Obnovenie prezenčného vyučovania pre žiakov 8. a 9.ročníka od 19.4.2021

          • Na základe rozhodnutia Ministerstva školstva SR sa s  účinnosťou od 19. apríla 2021 obnovuje prezenčné vyučovanie (podľa  Covid školského semaforu) pre žiakov 8. a 9.ročníka ( a žiakov 5.-7.roč., ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu v skupinách 5+1) za týchto podmienok:

            1. Vstup do školy na vyučovanie bude možný len s negatívnym PCR alebo antigénovým testom s platnosťou 7 dní aspoň od jedného zákonného zástupcu žiaka, ktorý s ním žije v spoločnej domácnosti a taktiež aj testom žiaka. 
            2. Podmienkou vstupu je aj podpísané a vyplnené vyhlásenie o bezinfekčnosti s prílohou kópie negatívneho testu rodiča a žiaka, prípadne s kópiou dokladu o výnimke ( ak rodič alebo žiak prekonali Covid 19). Rodičia môžu využiť aj elektronické podanie vyhlásenia cez rodičovský účet na stránke EDUPAGE v záložke Úvod – Žiadosti / Prehlásenia (môžu použiť aj rodičia žiakov 1.-4.ročníka), ideálne cez mobilnú aplikáciu s prílohou fotografií testov.
            3. Pri nástupe do školy žiaci absolvujú ranný filter, musia sa preukázať  vyhlásením o bezinfekčnosti a kópiami testov, inak im vstup do tried nebude umožnený.
            4. Používanie ochranných prostriedkov:

              Deti v materskej škole do 6 rokov veku nie sú povinné používať v zmysle vyhlášky rúško alebo respirátor. Používanie takýchto ochranných pomôcok však odporúčame.

              Žiaci v základných školách – I. stupeň a II.stupeň: povinné ochranné rúško

            5. Obnovenie prezenčného vzdelávania pre žiakov 8. a 9. ročníka bude začínať adaptačným obdobím v trvaní 2 týždňov bez skúšania, hodnotiť sa bude iba slovne, nebudú sa písať písomky ani testy, čím chceme podporiť postupný návrat do obvyklého režimu. Do programu budú zaradené aktivity na podporu socializácie, rozvoja komunikácie, pozitívnej klímy a posilňovaniu  vzťahov, minimalizáciu stresových sitácií, obnoveniu pracovných a študijných návykov, postupnej záťaže, konzultácie s triednym učiteľom a školským psychológom.

            6. Žiaci 5. až 7. ročníka pokračujú v dištančnom vzdelávaní.

            7. Od pondelka 19.4.2021 bude obnovené autobusové spojenie platné v čase školského vyučovania (informácia SAD Prešov).

            Testovanie v obci Brezovica bude prebiehať v nedeľu 18.4.2021 od 13.00 do 19.30 hod.

            O kloktacie testy žiakov nebol záujem.

             

            Žiaci 8. a 9. ročníka sú na obedy prihlásení automaticky. Ak žiak do školy nenastúpi, musí sa u vedúcej ŠJ odhlásiť telefonicky alebo SMS správou s udaním mena, priezviska a triedy stravníka do 16.04.2021 do 13.00 hod. na tel. čísle 0908 306012.

             

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka alebo žiak neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa  dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

              1. Ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka alebo žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadom vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh, ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVaR SR s hlásením o jej zanedbávaní.
              2. Ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka.
              3. Zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR.“

            Tešíme sa na stretnutie opäť v škole a buďme zdraví!

          • Deň Zeme na 1. stupni

          • SVETOVÝ DEŇ ZEME sa začal oslavovať v roku 1970 ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Už 51 rokov si tak pripomíname, že 22. apríl patrí našej modrej planéte.

            Nebolo tomu ináč ani tento rok. Počasie nám neprialo, a tak sme si tento sviatok pripomenuli rôznymi aktivitami a tematickým vyučovaním. Starať sa o našu planétu by sme sa nemali len 22. apríla, ale celý rok a každý deň. V tomto duchu sa snažíme vychovávať aj našich najmenších a preto nám studené počasie a dážď tento deň neprekážalo. To, že si našu planétu vážime, jej môžeme dokazovať celý rok.

            Mgr. Eva Sobotová

        • Deň Zeme na 2. stupni
          • Deň Zeme na 2. stupni

          • „Až keď sa vyrúbe posledný strom, otrávi posledná rieka, uloví posledná ryba, až vtedy pochopíme, že peniaze sa nedajú jesť.“

             

            Hodnotu prírody a jej  význam pre náš život sa snažíme denne vštepovať našim deťom. Aj v tomto roku sme “nadiaľku“ uskutočnili Deň Zeme. 

            Žiaci 2. stupňa sa počas dištančného vzdelávania zapojili  do aktivít ku Dňu Zeme a pracovali samostatne na svojom projekte.

            • Obdivovali krásy prírody , urobili krásne fotografie a neváhali pre ne vstať aj na svitaní, ísť do lesa, pozrieť sa z inej perspektívy na všedné veci...
            • Zbierali odpadky v prírode a dávajú nám vedieť, že Zem nie je len po môj plot....  celá je naša , chráňme si ju
            • Písali básne a príbehy, ktoré zažili v prírode
            • Šili textilné vrecko na zeleninu alebo ovocie (nechceme jednorazové plasty, ktoré slúžia len na cestu z obchodu)

            Príroda sa nám poďakuje tým, že tu bude s nami ďalej.

            No len  taká, akú  si ju udržíme

            A nezabudnite : Zem je tu  nielen 22.4.

                                      Starajme sa o ňu vždy.

            Fotogaléria

            Zem

            Matúš Hovančík 6.A

             

            Dnes slávime Deň Zeme,

            tento deň si pripomenúť chceme.

            Aký je tu život krásny,

            rozmanitý a zároveň krehký.

             

            Žijú tu s nami chrobáčiky,

            vtáčiky, rybky, kvety, stromy,

            sú to nemé tváre

            preto sa o nich postaráme.

             

            Nebudem odpadky na zem dávať,

            radšej ich budem do kontajnera hádzať.

            PET fľaše už nekupujem,

            do svojej sklenenej fľaše si sirup lejem.

             

            500 rokov trvá sáčku,

            pokiaľ sa zmení na prach.

                          Radšej si budem desiatu               

            do papierového vrecka dávať.

             

            22.4. má sviatok naša Zem

            a nielen v tento deň,

            ale aj v každý iný

            separovať odpad budem.

            Toto je môj sľub našej Zemi.

            Pridáte sa ku mne aj vy?

             

             

        • SABI zber - predĺženie termínu
          • SABI zber - predĺženie termínu

          • Milí žiaci, 

            tohtoročný zber SABI tetrapakov a viečok je predĺžený do 17. mája . Keďže sa blíži váš návrat do školy, tak nazbierané SABI krabičky od mlieka a viečka ešte môžete dopĺňať a odovzdáte ich v škole triednemu učiteľovi alebo na vrátnici. Na lístok k tomu napíšte svoje meno, priezvisko, triedu a počet nazberaných kusov. Najlepší zberatelia budú odmenení na konci školského roka.

        • Hviezdoslavov Kubín -školské kolo 1. stupeň
          • Hviezdoslavov Kubín -školské kolo 1. stupeň

          • Tohtoročná súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín prebehla dosť netradične pri zachovaní všetkých hygienických opatrení.

            Najprv sa konali triedne kolá, kde si triedni učitelia vybrali tých najlepších recitátorov z najlepších.

            Školské kolo prebehlo po triedach dňa 14.4.2021. Pani učiteľky Mgr. Darina Molnárová a Mgr. Gabriela Hrickaninová si vypočuli nádherné recitácie vybraných žiakov z 2. ročníka, 3.A, 3. B, 4. A a 4. B triedy.

            Deti sa na prednes svedomito pripravili a tešili sa účasti na súťaži.

            Všetkým srdečne gratulujeme a víťazom prvých miest držíme prsty pri reprezentácii školy na ďalšom postupovom kole.

            Poézia:

            1. miesto        Jakub Ištoňa            4. B 
            2. miesto        Nina Angelovičová   3. A
            3. miesto        Martin Klembara      3. A

            Próza:

            1. miesto        Peter Pružinský      4. A
            2. miesto        Hana Šulíková       2. ročník
            3. miesto        Alica Čízová           3. B

            Mgr. D. Molnárová a Mgr. G. Hrickaninová

            Fotogaléria

             

          • Čítame rozprávky

          • „Povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si.“ 

            Francois Mauriac
             

                 Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou.
            Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Prečo si mesiac knihy pripomíname práve v marci? 
            Marec sa ako mesiac knihy oslavuje už dlhé desiatky rokov. Konkrétne to je už od roku 1955, kedy ho v bývalom Československu vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu Hačavského. Cieľ bol naozaj jednoduchý – chceli tak podporiť záujem o knihy. Práve spomínaný Hačavský je s marcom spojený i inak. V tento mesiac sa narodil i zomrel. Bol to šíriteľ slovenskej a českej knihy a aj keď bol slepý, jeho hendikep mu nijako nebránil v jeho vášni – zbieraní kníh. 

            Aj v našej triede sme v marci venovali zvýšenú pozornosť knihám. Počas celého mesiaca sme nielen na hodinách čítania mali rôzne aktivity spojené s knihami . Tento školský rok sme sa zamerali na rozprávky. Nie len tie slovenské ľudové, ale aj svetové. Čítali sme, porovnávali, ilustrovali, či tvorili. Bol to veľmi pestrý a zaujímavý mesiac. A mňa veľmi teší, že deti nestratili záujem o knihu a veľmi radi ju berú do rúk aj počas prestávok a nie len preto, že musia.

             

            Niekoľko citátov o knihách:

            .„Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“
            – Jacqueline Kennedy

             

            „Dom bez kníh je ako telo bez duše.“
            – Julius Zeyer

             

            .„Život sa podobá knihe. Blázon v nej listuje letmo, zatiaľ čo múdry pri čítaní premýšľa, pretože vie, že čítať môže iba raz.“
            – Tháles

             

            “Kniha je nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť.”

            ― Alan Bennett

            „Na rozdiel od obrazovky počítača, knihu si môžeš zobrať so sebou do postele.“
            - Daniel J. Boorstein

             Mgr. Eva Sobotová

            Fotogaléria

          • Bájky z pera štvrtáka

          • Nie len Ezop, Krylov, či La Fontaine, ale aj naši štvrtáci sa popasovali s bájkami, ktoré ich zaujali natoľko, že sami skúsili bájku napísať. Asi najlepšie sa to podarilo Lukášovi Rabatinovi zo 4.A.

            Veď posúďte sami. Nám sa veľmi páčili.

            Mgr. Eva Sobotová

            Bájky - Lukáš Rabatin 

          • Hviezdoslavov Kubín 1.A

          • Aj prváci majú radosť z kníh

            Vieme, že marec je mesiacom kníh, ale v našej škole sa číta stále.  V triede máme Kútik plný dobrodružstiev a v ňom veľa kníh.  Počas prestávok si môže každý aspoň na chvíľu zalistovať v knihe a niečo prečítať. Prváci majú veľkú radosť z toho, že už vedia skoro všetko prečítať. 

            Dňa 9.4. mali žiaci z 1.A predpremiéru Hviezdoslavovho Kubína. V triede bola príjemná atmosféra. Všetci prišli pekne slávnostne oblečení. Po každej recitácii sa v triede ozýval veľký potlesk a nadšenie. Aspoň na chvíľu sme sa cítili ako v divadle.

            Pozrite sa do našej galérie, ako to prvákom pristalo :-)

            Fotogaléria

          • Hviezdoslavov Kubín 1.B

          • „Izba bez kníh je ako telo bez duše. “
            Marcus Tullius Cicero

            Keďže marec, ktorý je už za nami je odjakživa mesiacom kníh, rozhodli sme sa so žiakmi  1.B triedy osláviť ho tak, že sme si zorganizovali triedne kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín.

            Napriek tomu, že prváci ešte nemôžu súťažiť na okresných a krajských recitátorských súťažiach,  snažíme sa u nich budovať pozitívny vzťah ku knihám, čítaniu a aj k recitácii. A tak sa z nich na chvíľu stali „ veľkí školáci“ a vyskúšali si,  aké to je postaviť sa pred obecenstvo a aj pred porotu. Zvládli to výborne. Každý z nich si za recitáciu vyslúžil veľký potlesk a odniesol si domov milý darček.

            Pevne verím, že budúci rok sa budú môcť postaviť pred väčšie publikum a ukázať všetkým svoj recitátorsky talent.

            Mgr. G. Hrickaninová

            Fotogaléria

        • Veľkonočné prázdniny 2021
          • Veľkonočné prázdniny 2021

          • Veľkonočné prázdniny 2021 sa začínajú v Zelený štvrtok 1.4.2021 a trvajú do utorka 6.4.2021. Vyučovanie sa začne v stredu 7.4.2021 pre ročníky 1.- 4. podľa doteraz platných podmienok a nariadení.

            Všetkým želáme krásne Veľkonočné sviatky plné zdravia!