• Biely deň - Svetový deň mlieka v školách
          • Biely deň - Svetový deň mlieka v školách

          • Milí žiaci a pedagógovia,

            pri príležitosti Svetového dňa mlieka na školách si urobme spoločne na našej škole tématický Biely deň mlieka.

            Kedy? streda 29. september

            Ako sa zapojiť? Oblečte sa do "bieleho" - tričko, mikina, ...

            Urobte si mliečnu desiatu, prineste si vlastný hrnček na mlieko, kakao 

            Na hodine môžete kresliť, tvoriť, písať básne, robiť plagát, ... ku Dňu mlieka

            Aj tento školský rok sme zapojení do zberu Sabi viečok a tetrapakových obalov z mlieka

        • Voľby do rady školy.
          • Voľby do rady školy.

          • Z dôvodu ukončenia funkčného obdobie Rady školy pri ZŠ s MŠ Brezovica Vás chceme požiadať o účasť na voľbách členov rady školy za rodičov ZŠ. Voľby sa uskutočnia v pondelok 13.9.2021 v čase od 10.00 do 17.00 hod. a vo štvrtok 16.9.2021 v čase od 8.00 hod. do 17.00 hod. na vrátnici školy dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúška, dezinfekcia, odstupy). Rodič zakrúžkuje troch kandidátov z volebného lístka, ktorý obdrží na vrátnici školy, svoj volebný lístok hodí do volebnej urny a podpíše prezenčnú listinu, že sa zúčastnil volieb. Každý rodič môže odovzdať iba jeden hlasovací lístok. Volieb sa môžu zúčastniť všetci rodičia, ktorí majú žiaka ZŠ ( nielen tí, ktorí si prídu do školy vyzdvihnúť AG samotesty).

            Využite svoje volebné právo a prispejte tým k zlepšeniu fungovania školy, komunikácie a spolupráce medzi školou a rodičmi.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

        • Distribúcia antigénových samotestov
          • Distribúcia antigénových samotestov

          • Rodičia, ktorí mali záujem o samotestovacie AG testy a prihlásili sa cez Edupage, prípadne cez SMS, môžu si ich vyzdvihnúť v pondelok 13.9.2021 v čase od 10.00 do 17.00 hod. a vo štvrtok 16.9.2021 v čase od 8.00 hod. do 17.00 hod. na vrátnici školy dodržaním protiepidemiologických opatrení (rúška, dezinfekcia, odstupy). Z dôvodu vysokého záujmu nám ministerstvo doručilo iba po 5 ks testovacích sád, nie po 25 ks, ako avízovalo.

            Prevzatie samotestov potvrdí rodič svojim podpisom, ktorým sa zaväzuje, že samotesty budú využité za účelom diagnostiky ochorenia COVID-19 u žiaka.

            Za použitie samotestov je zodpovedný rodič, vykonanie samotestu potvrdí škole – ideálne prostredníctvom edupage /žiadosti,vyhlásenia - domáci AG samotest výsledok/, emailu alebo smsky alebo, v krajných prípadoch, písomným potvrdením. Rodič škole potvrdzuje len vykonanie poskytnutého samotestu, výsledok samotestu škole oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny – žiak následne zostáva doma a rodič informuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho ďalej usmerní. V prílohe je návod na použitie ( každý ho dostal spolu s testami), sprievodca samotestovaním a preberací protokol.

            Súčasne na vrátnici školy bude prebiehať aj voľba členov rady školy za rodičov ZŠ vyplnením hlasovacieho lístka a vhodením do urny. Každý rodič môže odovzdať iba jeden hlasovací lístok.

        • Riaditeľské voľno 14.9.2021
          • Riaditeľské voľno 14.9.2021

          • Na základe odporúčania VÚC Prešov so súhlasom zriaďovateľa školy z dôvodu návštevy  pápeža Františka na Slovensku udeľuje riaditeľ školy riaditeľské voľno pre žiakov ZŠ na deň 14.9.2021 - utorok.

            Činnosť materskej školy bude prebiehať riadne pre žiakov, ktorých rodičia prejavia záujem. Podobne bude prebiehať aj činnosť ŠKD v čase od 8.00 hod. do 15.30 hod. pre prihlásených žiakov.

             

            V stredu 15.9.2021 je štátny sviatok, vyučovanie pokračuje vo štvrtok 16.9.2021.

        • Kandidáti do Rady školy pri ZŠ s MŠ Brezovica za rodičov ZŠ.
          • Kandidáti do Rady školy pri ZŠ s MŠ Brezovica za rodičov ZŠ.

          •      Nakoľko skončilo funkčné obdobie Rady školy pri ZŠ s MŠ Brezovica, je potrebné zostaviť pre voľby zoznam kandidátov. Tento je tvorený podľa štatútu z volených triednych dôverníkov, ktorí písomne odsúhlasia svoju kandidatúru. Kandidovať do rady školy môže hociktorý rodič, ktorý doručí podpísaný súhlas (viď. príloha, tlačivo na vrátnici školy) na zaradenie na kandidátsku listinu do pondelka 13.9.2021, 09.00 hod. riaditeľovi školy / resp. zástupkyni ZŠ/.

            O ďalšom postupe ohľadom volieb Vás budeme informovať podľa epidemiologických opatrení.

        • Organizácia vyučovania od piatku 3.9.2021
          • Organizácia vyučovania od piatku 3.9.2021

          • Zajtra t.j.v piatok 3.9.2021 bude vyučovanie v škole prebiehať nasledovne:

            1,2. vyučovacia hodina: Poučenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v škole, poučenie o pravidlách cestnej premávky a bezpečnosti pri dochádzke do školy, oboznámenie žiakov s vnútorným poriadkom školy, epidemiologickými opatreniami a školským semafórom.

            Ďalšie vyučovacie hodiny budú organizačné podľa jednotlivých predmetov v rozvrhu.

            1.ročník končí 11.00 hod., 2.-4. ročník 11.20 hod., 5.-9.ročník 12.10 hod. Dochádzajúcim žiakom bude umožnený odchod na aktuálne autobusové spoje.

            Žiaci 1. ročníka budú v pondelok a utorok (6.,7.9.2021) končiť o 11.00 hod., od stredy riadne podľa rozvrhu hodín. V ostatných ročníkoch ( 2.-9.) bude vyučovanie od pondelka prebiehať podľa rozvrhu.

             

        • Pokyny pre testovanie kloktaním
          • Pokyny pre testovanie kloktaním

          • Na základe dobrovoľného prihlásenia žiakov zákonným zástupcom sa kloktacie testy v našej škole uskutočnia zajtra, t.j. 3.9.2021 od 8.00 hod. podľa jednotlivých tried bez nutnosti prítomnosti rodičov. Podmienkou testovania je vyplnený a podpísaný formulár k odberu vzorky ( viď. príloha ).

            Dve hodiny pred odberom je zakázané jesť, piť, žuvať žuvačku, kloktať, použiť spray do nosa alebo úst a umyť si zuby.

            Postup odberu vzorky si môžete pozrieť na inštruktážnom videu:

            https://www.youtube.com/watch?v=GI9pV_YmlmA

            Odporúčame, aby si žiaci dnes večer vyskúšali kloktanie v dlžke min.30 sekúnd napr. slanou vodou, aby boli pripravení na odber vzorky.

            Ďalšie informácie k testovaniu kloktaním sú v prílohe a na stránke stránke ministerstva školstva: www.minedu.sk.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          • Naša škola  oznamuje  žiakom a ich rodičom, že slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční dňa 05.09.2022 (pondelok).

            Program:

            • O 8:00 hod. sa uskutoční svätá omša v kostole Všetkých svätých v Brezovici, na základe dobrovoľnej účasti. 
            • O 9.00 v prípade priaznivého počasia bude slávnostné otvorenie školského roka v átriu školy. V prípade nepriaznivého počasia  bude otvorenie v jednotlivých triedach a žiaci prvého ročníka spolu s rodičmi  zostanú vo vestibule školy, kde sa uskutoční privítanie žiakov 1. ročníka a zadelenie do tried.
            • Úvodná triednicka hodina. 
            • Predbežný čas ukončenia a rozchod žiakov  je  o10:30 hod. 
            • Vstup detí do  MŠ je od 6.30 do 7.30 hod. cez zadný vchod.

            Každý žiak  si prinesie prezúvky.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

             

             

        • Prihlásenie na stravovanie v školskej jedálni v šk. roku 2021/2022
          • Prihlásenie na stravovanie v školskej jedálni v šk. roku 2021/2022

          • Prihlásiť na stravovanie je možné dňa 2.9.2021 od 7.00 hod. u vedúcej ŠJ alebo u triedneho učiteľa. Žiak dostane zápisný lístok s informáciami, ktorý po vyplnení a podpísaní zákonným zástupcom odovzdá vedúcej ŠJ. Zápisný lístok si môžete stiahnúť aj z prílohy. Šeky na vyplatenie poplatku za stravu dostanú žiaci v priebehu týždňa. Doklad o úhrade stravného ( šek alebo platbu prevodom) je potrebné doniesť vedúcej ŠJ. Dňa 2.9.2021 vo štvrtok budú mať stravu žiaci MŠ a zamestnanci.

            Všeobecné informácie o stravovaní v šk. roku 2021-2022 sú v prílohe.

        • Zisťovanie záujmu o Ag samotestovanie a o PCR kloktacie testy
          • Zisťovanie záujmu o Ag samotestovanie a o PCR kloktacie testy

          • Vážení rodičia!

            Na podnet MŠVVaŠ SR má škola možnosť zabezpečiť  pre žiakov testy na dobrovoľné samotestovanie Ag testami v domácom prostredí. Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane sadu 25 ks testov s návodom na domáce testovanie. Taktiež má rodič možnosť prihlásiť svoje dieťa na  PCR kloktacie testy, ktoré sa použijú v škole. Záujem o tieto testy je potrebné vyjadriť najneskôr do 25.8.2021 do 23:50 hod. a to:

            1. Rodičia, ktorých deti majú konto na školskej edupage, sa vyjadria prostredníctvom svojho konta, kde je spustené zisťovanie záujmu.
            2. Rodičia nových žiakov, ktorí ešte nemajú svoje konto na edupage, to nahlásia formou SMS správy s udaním mena a triedy/ročníka/ žiaka na tel. č.: 0917 492483.
            3. Alebo formou mailu s udaním mena a triedy žiaka na adresu: riaditel@zsbrezovica.edu.sk.
        • Voľné pracovné miesto údržbár – obsluha kotolne.
          • Voľné pracovné miesto údržbár – obsluha kotolne.

          •      Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Brezovica oznamuje voľné pracovné miesto na pozíciu údržbár – obsluha kotolne s nástupom od 1.9.2021. Platové ohodnotenie je podľa platných usmernení pre prácu vo verejnom záujme podľa počtu odpracovaných rokov + osobné ohodnotenie + nadčasy, cca. 820 € hrubá mzda.

            Svoje žiadosti s profesijným životopisom a súhlasom na spracovanie osobných údajov ( viď. stránka školy https://zssmsbrezovica.edupage.org/a/na-stiahnutie )  zasielajte poštou na adresu:

            Základná škola s materskou školou Brezovica

            Brezovica 60

            082 74 BREZOVICA

             

            alebo mailom na adresu: riaditel@zsbrezovica.edu.sk do 20.8.2021. Uchádzači, ktorí budú najviac vyhovovať požiadavkám budú pozvaní na pracovný pohovor.

        • Zmena v školskom stravovaní
          • Zmena v školskom stravovaní

          • Dňa 01. 08. 2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov.

            Vyššie uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ,
            • doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie (deti žijúce v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus).

            V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:

            • na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo  ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí                  z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima,
            • na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti - táto skutočnosť sa preukazuje čestným vyhlásením.

            Výška sumy dotácie na stravu je zvýšená na 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ alebo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu.

            Dieťa/žiak bude mať nárok na dotáciu na stravu, ak sa bude nachádzať v Zozname detí oprávnených na poskytnutie dotácie na stravu.

            Ak zákonný zástupca má záujem, aby sa jeho dieťa/žiak nachádzal v uvedenom zozname už za mesiac september 2021 je nevyhnutné, aby na adresu zastupcazs@zsbrezovica.edu.sk doručil mailom na adresu                   do 26. 7. 2021:

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima (zákonný zástupca musí úradu práce najneskôr do 10. 08. 2021 doručiť vyplnený Formulár na posúdenie príjmu vrátane podkladov ku konaniu - doklady o príjme) alebo
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia (zvýšený daňový bónus) na vyživované dieťa
          • Poskytovanie dotácií na stravu - § 4 ods. 3 pism. c) zákona – vysvetlenie

          • dovoľujeme si Vás informovať, že MPSVR SR nás po komunikácii s MF SR požiadalo, aby boli zákonní zástupcovia detí, ktorí majú nárok na zvýšený daňový bonus na dieťa, ktoré dovŕšilo 6 rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku (§ 52zzj ods. 2 písm. c) zákona o dani z príjmov) informovaní, že v prípade ak sa na dieťa poskytuje dotácia na stravu z titulu neuplatnia si tohto zvýšeného daňového bonusu (§ 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách), daňovník nemá nárok ani na základný daňový bonus (§ 52zzj ods. 2 písm. a) zákona o dani z príjmov).

             

            Uvedené vyplynulo zo spoločnej komunikácie zástupcov MPSVR SR s MF SR, ktoré nepripúšťa použitie iného výkladu zákona o dani z príjmov a preto, ak si rodičia plánujú uplatniť daňový bonus, o ktorý sa znižuje daň, nemali by vo vlastnom záujme požiadať o poskytnutie dotácie na stravu. Vzhľadom na uvedené je odporúčané rodičom zvážiť, či si vyberú možnosť poskytnutia dotácie na stravu namiesto uplatnenia si zvýšeného daňového bonusu.

             

            Mgr. Zuzana Matvijová

            Referát hmotnej núdze, náhradného výživného a štátnych sociálnych dávok Odbor sociálnych vecí a rodiny

             

             

        • Čo budem potrebovať do 1. ročníka?
          • Čo budem potrebovať do 1. ročníka?

          • Milí rodičia budúcich prvákov,

            predkladáme Vám zoznam pomôcok, ktoré bude potrebovať Vaše dieťa do 1. ročníka.

            Ceruzky č. 2 alebo HB, gumu, farbičky, atramentové pero, môže byť aj Tornádo alebo Pilot s tenšou tuhou ( pero stačí od októbra).

            Zošity č. 511 s pomocnou linajkou – 4 ks

                        č. 511 – 5 ks

                        č. 512 – 4 ks

                        č. 513 – 3 ks

                        č. 520 alebo 540 – 4 ks ( čistý zošit ), 5110 – štvorčekovaný zošit

            VYVvodové farby ( anilíny ), štetec plochý, handričku, fľaštičku na vodu ( plastovú), nožnice nie špicaté, lepidlo na papier – môže byť tyčinkové, ale aj Wurstol, čiernu fixu, voskovky, temperové farby, náčrtník 1ks, plastelína, zásterku na VYV alebo staršie tričko ( pokiaľ sa dá napísať na pomôcky mená s centrofixou).

            Výkres:  A4 – 20 ks, A3 – 10 ks

            Farebné papiere - pestré farby

            Farebné výkresy – základné farby ( modrá, žltá, zelená, červená . . .) po 3 ks

            Hygienické vrecúško: uterák s uškom na zavesenie, mydlo, pohár, zubnú kefku, zubnú pastu, (zubnú kefku a pastu len tí, čo majú zubárku v Brezovici), toaletný papier, hygienické vreckovky.

            Vrecúško na TEV – tričko, ponožky, tepláky, kraťasy, tenisky alebo cvičky – na všetko napísať meno!!!

            Prezuvky – nie šľapky

            Peračník má obsahovať – dve zastrúhané ceruzy, strúhadlo, farbičky, gumu, nožnice.

            Zošity a pracovné zošity majú byť obalené!

            Pomôcky sa budú zberať od 6. do 10. septembra 2021.

        • Ukončenie školského roka
          • Ukončenie školského roka

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Brezovica oznamuje žiakom a rodičom, že slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021 sa uskutoční dňa 30.6.2021 nasledovne:

            8.00 hod. – slávnostná ďakovná bohoslužba v Kostole Všetkých svätých v Brezovici – účasť dobrovoľná

            9.00 hod. - slávnostné ukončenie školského roka -  v átriu školy v prípade priaznivého počasia pri dodržaní aktuálnych protiepidemiologických opatrení, po ukončení oficiálnej časti vyhodnotenie práce triednymi učiteľmi a odovzdanie vysvedčení v triedach + koncoročné fotografovanie.

            Prevádzka ŠKD v tento deň nebude.

            Vzhľadom na odstávku a prebiehajúcu celkovú rekonštrukciu kotolne nebude prebiehať žiadna prázdninová činnosť v škole - letné tábory, letná škola a prevádzka MŠ. Z tohto dôvodu mali žiaci ZŠ posledný týždeň na obed suchú stravu. Ďakujeme za pochopenie.

          • Mimoškolské aktivity zo SJL

          • ,,... ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!"

            P.O. Hviezdoslav

             

            Tento rok nebol takým obyčajným školským rokom. Bol zvláštny. Plný zmien, neistoty, obáv o zdravie naše i zdravie našich blízkych. No ani to nás neodradilo od našej mimoškolskej práce, od vyhľadávania talentov a práce s nimi.

            Vďaka nášmu spoločnému úsiliu a zaujímavej  spoločnej tvorivej práci sa nám v tomto školskom roku podarilo získať viacero ocenení.

             

            Hviezdoslavov Kubín- okresné kolo

            V tomto roku sme sa popasovali nielen s výberom zaujímavých textov, učením, správnou výslovnosťou, ale aj s technickým spracovaním prednesu vo forme videa. ( Ďakujeme p. uč. Martinovi Vološinovi za technickú podporu :-))

            Na okresnom kole našu školu reprezentovali Jakub Ištoňa, Peter Pružinský, Barbora Kallová, Karolína Vysočanová a Klára Pružinská.

            Za krásny umelecký prednes, ktorý sadol ako uliaty, si  2. miesto v okresnom kole  vybojovala naša skúsená recitátorka prózy - Klára Pružinská, žiačka 7. ročníka. Ďalším úspešným recitátorom bol aj Peter Pružinský, žiak 4. A.

            Víťazom blahoželáme a prajeme ešte veľa pekných prednesov.

             

            Ypsilon- slovina je hra

            Už niekoľko rokov sa zapájame do celoslovenskej korešpondenčnej súťaže zo slovenského jazyka : Ypsilon- slovina je hra.   ,Ani tento rok nebol výnimkou. Aj keď v neskoršom termíne, predsa len bola. A veru úspešne. Dokázali sme, že sa slovenčiny nebojíme, dokonca ju ovládame veľmi dobre.

            Všetci žiaci, ktorí sa do súťaže zapojili, získali zlatú medailu za úspešnosť nad 80%.

            2. ročník- Peter Štefčák - 100%

            3. ročník- Nina Angelovičová - 90%

            Anna Bujňáková- 89%

            4. ročník- Lukáš Rabatín- 97%

            Viktória Mekková - 95%

            5. ročník- Ella Mária Matiová- 81%,

            Barbora Mertová - 92%

            6. ročník-  Petra Gorneková- 88%

            Eliška Bujňáková -89%

            7. ročník- Klára Pružinská- 97%

            8. ročník- Klaudia Bujňáková-  81%

            9. ročník - Alexandra Vaľková- 93%

             

            Vďaka skvelým výsledkom žiakov sa naša škola celkovo umiestnila na 10. mieste v rebríčku úspešnosti žiakov . Blahoželáme a prajeme, aby sa vám aj naďalej darilo vnímať slovenčinu nie ako strašiaka, ale ako nástroj, ktorý potrebujeme v každodennom živote.

             

            Mgr. Dana Ceperková

             

          • KOMIKS- MOJE NIE ZLU

          • Najobľúbenejšou žiackou súťažou je krajská súťaž v kreslení komiksov: MOJE NIE ZLU!

            Ani koronové dištančné vzdelávanie nám nezabránilo zapojiť sa do súťaže aj  tento rok. Vedeli sme, že nemôžeme ísť von, do školy, k príbuzným. No  nesústredili sme sa na zákazy. Svoju energiu sme venovali tomu, čo môžeme : KRESLIŤ, VYMÝŠĽAŤ, FOTIŤ, ....

            Do súťaže sa zapojilo viac ako 100 žiakov alebo tímov, lebo komiks môžu vyrábať aj skupiny žiakov. Čestné uznanie v krajskej súťaži získali:

            Eliška Bujňáková - 6. B

            Ema Bujňáková- 6. B

            Miriam Molnárová- 6. B

            Vanessa Rabatínová- 6. B

            Stela Ďuricová- 6. B

            Víťazkám blahoželáme a prajeme, aby mali veľa tvorivých nápadov a silu dotiahnuť ich vždy do úspešného konca.

            Mgr. Dana Ceperková

             

             

        • Oznam vedúcej školskej jedálne
          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Z technických príčin ( rekonštrukcia kotolne) v dňoch 28. – 30.6.2021 budú mať varenú stravu iba deti materskej školy. Žiaci základnej školy budú mať obed vo forme suchej stravy – balíčka. Odhlásiť sa je možné do 25.06.2021 /piatok/ do 12,00 hod. Neskôr už nie je možné sa vyhlásiť z dôvodu uzávierky školského roka.

            Jednorazový príspevok na stravovanie – zálohová platba bude zúčtovaná pri dodržaní podmienok dotácie podľa Zákona č. 544/2010 o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny 30.06.2021 a vyplatený v mesiaci júl/2021 žiakom 9. ročníka automaticky.

            Z tohto dôvodu aj rodičia, ktorí s určitosťou vedia, že ich deti v septembri na obedy chodiť nebudú, nech mi to oznámia na mailovej adrese: jedalenbrezovic@gmail.com, telefonicky na č. t. 0908 306 012 v pracovnom čase, alebo osobne do 30.06.2021.

            Za pochopenie ďakujeme.

            Mgr. Mária Angelovičová, ved. ŠJ